Nameštaj i oprema

9 impozantnih stolarskih detalja za otvaranje komoda i natkasni

Klasične ručkice su definitivno out! Pogledajte ova rešenja za otvaranje koja će nameštaju uneti dodatnu vrednost.

Na ovogodišnjem Salone del Mobile u Milanu mogli smo zapaziti da retko koje parče nameštaja ima ručkicu za otvaranje. Kako bi se prilagodili ovog trendu, dizajneri su u saradnji sa stolarima morali osmisliti nove načine za otvaranje nameštaja koji deluju efektno ali da su pritom i funkcionalni. Ovo su devet impozantnih detalja za otvaranje komoda, natkasni i plakara koje smo mi videli i ovom prilikom ih delimo ih vama!

1. Skrivena ručkica

Zasek na gornjoj strani natkasne omogućava njeno lako otvaranje, a deluje i vrlo zanimljivo pogotovo kada je izvedena u drugoj boji ili materijalu.

2. Spoj materijala

Ubacivanjem tankog furnira kvadratne forme, front ormana dobija potpuno drugačiji izgled.

3. Prepušteni front

Ova komoda otvara se veoma lako zahvaljujući tome što je front prepušten preko gornje ploče. Osim fronta, prepuštene su i zadnje i bočne strane, a ploča je tapacirana kožom tako da izgleda vrlo raskošno.

4. Zasečene ivice

Ove zasečane ivice noćnog ormarića veoma su komplikovane za izvođenje ali zaista deluju impresivno.

5. Usečene ivice

Gerovane ivice TV komode otvaraju se uz pomoć useka na gornjoj ploči. Ovo je moguće izvesti samo u nameštaju izvedenom u MDF-u. Zahvaljujući ovom načinu otvaranja, dobijaju se ravne ivice nameštaja.

6. Dupla ploča

Front ovih vrata napravljen je od duple ploče. Zadnja ploča je nešto manja tako da se dobija usek između fiksne gornje ploče i fronta. Ovo rešenje se može primeniti i na nameštaju izvedenom od univera.

7. U dve boje

Sličan princip je i kod ove kod natkasne: front se ne proteže skroz do bočne strane. Naravno, u ovom slučaju najbolje je da se kombinuju dva materijala ili dve boje kako bi se dodatno naglasio otvor.

8. Ukopana ručkica

Ukopana ručkica u materijalu nije nešto dosad neviđeno ali nam su nam se dopale zaobljene linije i ivice ovog useka. Naravno, ovo rešenje je primenljivo isključivo za nameštaj od bojenog MDF-a.

9. Odsečena ivica

I na kraju, šlag na torti! Pogledajte na slici ispod kako je izvedena ivica ove komode. U pitanju je. naravno, prava noćna mora za svakog stolara ali da izgleda lepo – izgleda!

Foto: Gradnja.rs

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *