Renovirani muzej ponovo otvara vrata za publiku u decembru; Foto: Nemanja Knežević
Domaći projekti

Zavirite u obnovljeni Muzej 25. maj u Beogradu

Muzej 25. maj, jedan od tri objekta koji čine kompleks Muzeja Jugoslavije, publika će ponovo moći da poseti u decembru.

Ovo je prvi put od kada je otvoren Muzej 25. maj da su sprovedeni ozbiljniji infrastrukturni radovi u objektu. Sve adaptacije izvršene su uz poštovanje originalnog projekta arhitekte Mihaila Mike Jankovića, uz upotrebu odgovarajućih materijala.

Od početka radova do danas, u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije otvoren je i Centar za posetioce, u koji su smešteni biletarnica, kafe i suvenirnica. U park je postavljena i skulptura Ptica poznatog jugoslovenskog vajara Vojina Bakića.

Foto: Nemanja Knežević
Foto: Nemanja Knežević
Foto: Nemanja Knežević
Foto: Nemanja Knežević

Ovo je prvi put od kada je otvoren Muzej 25. maj da su sprovedeni ozbiljniji infrastrukturni radovi u objektu.

Muzej 25. maj sagrađen je 1962. godine u modernističkom stilu, kao jedan od prvih namenski građenih muzejskih objekata u Beogradu.

Nalazi se među retkim primerima total dizajna u arhitekturi Beograda u kojima je podjednaka pažnja posvećena reprezentativnom spoljašnjem izgledu objekta i modernom uređenju enterijera.

Dve izložbe za otvaranje muzeja

U obnovljenom prostoru biće otvorene dve izložbe – postavka „Devedesete: Rečnik migracija“, produkt istraživačkog rada autorskog tima ove institucije i „Projekat Jugoslavija“, primer dobre saradnje koju muzej ima s nezavisnim umetničkim platformama.

Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija“, koja će biti otvorena 5. decembra, učestvuje više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

„Projekat Jugoslavija” realizuje „Kiosk – platforma za savremenu umetnost“ u saradnji s Muzejom Jugoslavije. Na izložbi, koja će biti otvorena 12. decembra, biće predstavljeni video-radovi koji sadrže intervjue 100 sagovornika/sagovornica različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije. Umesto konkretnog pitanja, autorke su svakom od učesnika/učesnica ponudile po jedan od identifikacionih kartona (koji sadrži: opis, datum ili period iz kog potiče i poreklo) predmeta koji su deo fonda Muzeja Jugoslavije.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *