Novoprojektovani Centar za socijalni rad u Kikindi; Render: Bureau Cube Partners
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Centar za socijalni rad u Kikindi oblikovan u duhu tradicionalne vojvođanske kuće

Arhitektonsko rešenje objekta karakterišu funkcionalnost, racionalno korišćenje prostora, jednostavna konstrukcija, a sve prema novim inženjerskim preporukama za projektovanje objekata socijalne zaštite u Srbiji.

Poznati beogradski studio Bureau Cube Partners predstavila je koncept idejnog arhitektonskog rešenja za novi, reprezentativni objekat Centra za socijalni rad u Kikindi.

Objekat, postavljen na građevinskoj parceli užom stranom prema uličnoj regulaciji sa trodelnim unutrašnjim rasporedom prostorija, definisan je kao tip dužne kuće, lako je prepoznatljiv i karakterističan za ovo podneblje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat koji odgovara potrebama stanovništva

Novoprojektovani objekat je oformljen kao slobodnostojeći prizemni objekat, a po funkcionalnim celinama organizovan je kao objekat javne namene, odnosno Centar za socijalni rad koji odgovara potrebama stanovništva iz gravitacionog područja.

Na nivou partera opredeljene su površine za kolski i pešački pristup, površine za stacionarni saobraćaj za potrebe parkiranja zaposlenih i korisnika usluga Centra i zelene zastrte površine sa visokim rastinjem.

Na etaži prizemlja (Pr) planirane su prostorije za prijem korisnika usluga centra, kancelarije za rad zaposlenih i sve prateće servisne i tehničke prostorije neophodne za pravilan rad Centra.

Osnova prizemlja – funkcionalna šema

Centar je projektovan kao prizemni objekat u formi tri smaknuta kubusa po horizontali.

Objekat je projektovan u formi tri smaknuta kubusa po horizontali sa odgovarajućim dvovodnim krovom, ukupne bruto razvijene građevinske površine (BRGP) 1.062,15 m2.

„Idejnim rešenjem i primenjenim arhitektonskim rečnikom naglašena je oblikovnost korpusa, integrisanog u rasternu matricu proizišlu iz referisanih opsega i trase saobraćajnice, sa utvrđenim ritmom otvora i fasadnim ravnima koje se smenjuju i naizmenično uvlače ka unutrašnjosti objekta, sve to uz podržavanje uspostavljene matrice i dispozicije oblikovnih horizontalnih i vertikalnih segmenata na objektu“ – navode iz Bureau Cube Partners za naš portal.

Otvorenom parking prostoru, koji je organizovan na građevinskoj parceli uz sam objekat, po dužoj strani omogućen je pristup vozilima zaposlenih, korisnika usluga Centra, MUP-a, dostavnog i tehničkog/servisnog osoblja, kao i službene posete.

Fasadne ravni obložene su kompozitnim panelima u beloj boji i boji zarđalog čelika; Render: Bureau Cube Partners

U duhu tradicionalne kuće vojvođansko-panonskog tipa

Arhitektonskim oblikovanjem planiranih korpusa primenjeni su formati arhitektonskog oblikovanja sa umerenim odnosima punog i praznog u multiplikovanim, razumnim i vrlo vešto definisanim proporcijama i zadržanim relacijama.

Unutrašnja organizacija prostora značajno je uticala na likovnu i oblikovnu artikulaciju fasadnih platna.

Kako navode iz Bureau Cube Partners, unutrašnja organizacija prostora značajno je uticala na likovnu i oblikovnu artikulaciju fasadnih platna. Primenjenim arhitektonskim rečnikom naglašena je oblikovnost korpusa u duhu tradicionalne kuće vojvođansko-panonskog tipa, akcentovanjem prednje fasade objekta izborom savremenih materijala.

Arhitektonsko rešenje karakteriše funkcionalnost, racionalno korišćenje prostora, jednostavna konstrukcija, svedeni oblik i odsustvo dekoracije. Opredeljeni su savremeni materijali za oblaganje fasadnih ravni u duhu vremena u kojem nastaje: kompozitni paneli u beloj boji i boji zarđalog čelika – kortena, sa uličnom fasadom u staklu u crnoj ramovskoj konstrukciji.

Definisanje programskih i prostornih standarda

Projektovanju idejnog arhitektonskog rešenja prethodila je izrada dokumenta Inženjerske preporuke za projektovanje objekata socijalne zaštite RS, na kojem je radio multidisciplinarni tim arhitekata iz Bureau Cube Partners sa konsultantima iz ekspertskih oblasti socijalne zaštite i inženjerima iz oblasti elektro-energetskih instalacija, osvetljenja, termo-tehničkih instalacija, hidro-tehničkih instalacija, protivpožarne zaštite, bezbednosti i saobraćaja.

Osnovna svrha izrade Inženjerskih preporuka jeste potreba za definisanjem programskih i prostornih standarda koji će biti korišćeni od strane inženjera projektanata iz svih neophodnih oblasti uz naglašavanje oblasti arhitekture i tehnologije u procesima rekonstrukcije, sanacije, adaptacije ili investicionog i tekućeg održavanja postojećih prostora u kojima su smešteni Centri ili izgradnje novih objekata Centara za socijalni rad.

Uputstvo je jednovremeno namenjeno i predstavnicima Ministarstava, zaposlenima u Centrima, osobama koje rade na planiranju, programiranju, sistematizaciji i kategorizaciji radnih mesta i potrebnog broja zaposlenih, kao i svim stručnim licima koja aktivno učestvuju u procesima i radovima na redovnom održavanju objekata Centara za socijalni rad Republike Srbije.

Očekuje se da će u skorijoj budućnosti ove preporuke biti izdate u štampanom izdanju u vidu priručnika za arhitekte.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja – funkcionalna šema
Osnova prizemlja – funkcionalna šema
Situacija sa krovnom ravni
Situacija sa krovnom ravni

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Nastas

    Izuzetno lepo i elegantno, lepa kombinacija materijala i forme. Sve pohvale za projektanta.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *