U dizajn ovog prostora aktivno je učestvovalo preko 30 arhitekata
Enterijeri

Gde rade arhitekte: Nove kancelarije biroa Cube Partners u Humskoj 6

Zavirili smo u poslovni prostor beogradskog biroa gde se zaposleni osećaju prijatno, ali mogu i da lako komuniciraju.

Arhitektonski biro Cube Partners svoj poslovni prostor preselio je iz Savke ulice u Beogradu u novu zgradu neposredno pored Stadiona FK Partizan.

Poslovni prostor nalazi se u prizemlju novog objekta i zauzima površinu od 380 kvadratnih metara. Pune i prozračne pregrade, te višestruko kružno kretanje, otvoreni koridori, pažljivi izbor opreme i materijala formiraju atraktivan ambijent.

“U osnovi samog koncepta dizajna novog prostora u kome je smešten naš biro je kocka, ali ne i ona prva asocijacija koju imamo na kocku (kao na nešto čvrsto, kompaktno i zatvoreno). Ovde je više reč o jednoj razuđenoj i prozračnoj kocki – kako u domenu prostora i njegove multi-funkcije, tako i u elementima dizajna, igre svetlosti i refleksije. Ovo je sasvim očekivano za jedan biro u kome se stvaraju kreativne ideje i sprovode u delo” – ističe Milan Rašković, jedan od osnivača i partnera BCP.

U osnovi samog koncepta dizajna novog prostora u kome je smešten naš biro je kocka.

Projektovanju i dizajnu prostora pristupilo se demokratski – kolektivnim kreativnim snagama. Sam prostor predstavljao je simbolično jedno „prazno polje“, sa mnogo mogućnosti i ujedno veliki izazov, naročito u tome što je dizajn trebao da prođe reviziju više od 30 arhitekata, koji će i njemu boraviti i raditi.

„Zamislite kako je bio težak zadatak da više desetina učesnika vrši reviziju i iznosi predloge koje je trebalo usaglasiti i dovesti do jednog ovako skladnog, elegantnog i funkcionalnog rešenja“ navodi Nadica Davidović iz BCP. U svom rezultatu, enterijer kancelarijskog prostora odiše ozbiljnošću i lakoćom.

Prostor odaje utisak lavirinta

U pogledu programa i sadržaja, osnova se sastoji od smene zatvorenog i otvorenog plana, nizanja velikih i malih prostorija, te postepene smene sadržaja (front & back of the house). U organizacionom sklopu, uočavaju se tri jasno zaokružene celine na relaciji „napred/nazad“.

Na organizacionu složenost prostora uticala je potreba za odvajanjem različitih oblika aktivnosti, načina rada i dinamike komunikacije. Grupisanjem prostora u zone različitog stepena otvorenosti omogućena je podela na neophodne funkcionalne celine, od kojih su neke potpuno odvojene, dok su neke od prostorija samo prividno odvojene staklenim pregradama, nameštajem ili čak i različitom obradom poda.

Prostor odaje utisak lavirinta, zbog koridora koji usmeravaju kretanje, zbog pregrada i zidova koji vrše razdvajanje određenih prostora, koje je bilo neophodno odvojiti zbog njihove namene, a koji ujedno imaju za cilj da ostvare vizuelnu vezu između funkcionalnih celina i tako ipak odaju utisak jednog skladnog funkcionalnog sklopa“ – ističe Davidović.

Osam celina

U prostoru se jasno izdvaja osam funkcionalnih celina:

  1. ulazna zona sa pozicijom Office Managera (welcome zone)
  2. sala za sastanke sa izložbenim prostorom za makete (conference)
  3. zona kuhinje, ostave, garderobe i toaleta (back to house)
  4. radni konferens (workshop)
  5. menadžment (ceo)
  6. štamparija, priprema (print)
  7. biro/radni prostor (creative)
  8. terasa

Pod od „vodenih ogledala“

Veliki stakleni prozori na fasadi sa svih strana omogućavaju direktnu vezu spoljašnjosti i unutrašnjosti, kao i sagledavanje siluete grada, od kojih je najdominantnija vizura ka Hramu Svetog Save.

Fasadni otvori većih dimenzija omogućavaju prirodnom osvetljenju da dodatno doprinese prijatnim uslovima za rad. Osim toga, dobra osvetljenost daje dinamiku prostoru refleksijom koja se odigrava na epoksi podu, pa se javlja efekat „igre vodenih ogledala„.

„Centralni koridor, u skladu sa svojom pozicijom je i najdominantniji i, slobodno možemo reći, jedinstven u svom dizajnu. Njegova dominantnost se ogleda u njegovoj multifunkcionalnosti, ali i estetskom momentu. Nije to samo pregrada koja odvaja dva prostora, dve funkcionalne celine. To je ujedno pažljivo dizajnirana polica, nastala igrom i dinamičnim rasporedom postavljenih kocki i to je jedna porozna struktura, koja dominira u igri punog i ošupljenog“ – navode arhitekti.

Zoniranje prostora je ispratila i različita materijalizacija u obradi poda, što pravi jasnu granicu između dve funkcionalne celine, koje nisu morale nužno da budu u potpunosti odvojene. Pored pomenutog zelenog zida, prostor je u celini oplemenjen raznim vrstama zelenila, koje kao neizostavni detalji ističu prostor i čine ambijent prijatnim za boravak i rad, ali i doprinose ekološkom aspektu ovog prostora.

Zoniranje prostora je ispratila i različita materijalizacija u obradi poda.

U enterijeru dominira crna boja, koja je u osnovi, ali tu je boja bakra, svetlo drvo, tamno siva, boja natur betona.  Korišćenjem ovih neutralnih tonova i crne kao podloge koja služi za naglašavanje, omogućeno je elementima nameštaja u boji da se kontrastno izdvoje.

Crna boja, naročito poda, doprinela je jednostavnosti i eleganciji, kako zbog boje, tako i zbog refleksije koja se javlja na podu u formi već pomenutog „vodenog ogledala“, ali je takođe doprinela i tome da ostali detalji i materijali koji su dominantno prisutni, održavaju potpuni harmonični sklad.

Za nameštaj su korišćene bela i boja svetlog hrasta, sa elementima sivog čelika neutralne boje, koje su zajedno sa crnom podlogom dozvolile akcentovanje radnim stolicama i foteljama u boji. Zidovi su urađeni tehnikom natur betona, i dodatno su doprineli jednostavnosti prostora i uspostavljanju ravnoteže između korišćenih materijala prirodnih tonova i stakla.

Kancelarija kao reklama

Kao što svi mi to dobro znamo, pitanje gde rade arhitekte je važna ali nepravedno zapostavljena tema u našoj profesiji. Kao struka, pažnju smo usmerili ka problematici arhitekture/dizajna radnog prostora za IT firmi ili internacionalne kompanije. Nedovoljno fokusa posvećujemo sebi. Međutim, poslovni prostor Biroa Cube Partners, kao istaknuti primer dobre prakse, ovo pitanje uvodi na velika vrata i skreće pažnju na značaj teme.

Faktografija:

  • naziv objekta: Enterijersko rešenje BCP
  • adresa: Humska 6, Beograd
  • klijent: Bureau Cube Partners
  • autor projekta: Bureau Cube Partners
  • godina projektovanja: 2021.
  • godina realizacija: 2021.
  • površina: 380 m2
  • foto: Miloš Martinović

Fotogalerija:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *