Kuća u Istri po projektu beogradskog biroa; Fotografije: Miloš Martinović
Domaći projekti, Izdvojeno, Kuća godine 2021

Iz Beograda za Istru: Vila oslonjena na zid od kamena stare kuće

Nova kuća na uzvišenju je kao savremeno utvrđenje koje nadzire stare vidike i vinograde, utemeljujući novu vrednost i ne poništavajući tradiciju.

Želja klijenta bila je izgradnja porodične vile za odmor i druženje sa prijateljima u istarskom mestu Krasica. Tako je na osnovu projekta Predraga Milutinovića iz beogradskog MAPA Architectsa nastala Villa Krasica IB u kojoj svi apartmani imaju jednako dobar pogled ka istarskim vinogradima i Motovunu. To je uslovilo koncipiranje objekta u linearnu strukturu koja se urezuje u brdo.

Objekat je koncipiran kao jednostavna štangla koja je oslonjena na potporni zid izgrađen od kamena sa urušene kuće.

Ovaj objekat od 357 metara kvadratnih naizgled je uobičajeni savremeni odgovor na slične programe, ali postoje specifičnosti koje mu daju autentičnost. “Objekat je koncipiran kao jednostavna štangla koja je oslonjena na potporni zid izgrađen od kamena sa urušenog objekta na parceli. Time se formira natkriveni prostor dragoceno stapajući spoljni i unutrašnji prostor.” – kaže Milutinović za naš portal.

Kameni zid, bedem, suhozid, izgrađen je od kamena stare kuće koja nije mogla ispuniti sve komfore današnjeg vremena, ni kapacitetom ni pozicijom koja je bila nepovoljna.

Projektanti su koristeći stari kamen za podgradu, formirali unutarašnji zid trema pa se može simbolično pročitati nadogradnja stare kuće aneksom novog objekta koji je okačen na stari zid bedema koji nosi celu strukturu jedinim delom.

“Koristeći sve elemente starog objekta, kamen i frizove, šembrane starih majstora, ovaj zid daje simboliku vremena pretočenu u novi život i savremeno oblikovanje, novu interpretaciju kuće za odmor u bogatom nasleđu, među maslinama i vinogradima.” – kaže Milutinović za naš portal.

Knjiški idealna lokacija

Objekat je projektovan kao jednostavna linearna struktura isprepletanih bokseva koji svojim slaganjem oslobađaju prostor trema ispod gornje štangle sprata, formirajući time pojas unutarnjeg dvorišta.

Po dužoj strani lokacija je okrenuta ka jugu, dok je zadnja strana objekta ka severu, gotovo knjiški idealna pozicija.

“Pokušali smo da se umetnemo u prirodu ne remeteći zatečen red. Rastom nove vegetacije objekat će dobiti projektovanu meru i suživot sa prirodom.” – dodaje Milutinović.

Svi apartmani imaju jednako dobar pogled ka istarskim vinogradima i Motovunu.

Inspirativni lokalitet i zahtevi korisnika za projektovanjem objekta koji ima veći broj apartmana isto usmerenih uslovio je izduženu strukturu i boks koji svojom prednjom stranom i displej orijentisanim ka pogledu opravdava koncept u potpunosti.

Kako je topografija lokacije uslovila usecanje objekta u brdo, samim prosecanjem kaskade umetnuto je prizemlje koje poput bedema u pravom smislu te reči, formira i ograđuje kameni zid, potpora, izgrađen od prepakovanog kamena stare kuće, kao odgovor na upotpunjavanje duha mesta.

Mimikrijski pristup sinteze s prirodom

Kubična forma je proistekla iz samog zadatka i koncepta ređanja smeštajnih jedinica na nepravilnoj srcolikoj parceli, kao displej sa staklenom opnom ka pogledu. “Želeli smo da se jednostavnom formom otrgnemo od očekivane mimikrije, nužno ne želeći da se suprotstavljamo prirodi već da se “podvučemo” pod njeno okrilje. Kubična forma nam je omogućila i izlazak na krovnu ploču odakle se pruža nesvakidašnji pogled.” – kaže Milutinović.

Sam program i srcolika oblikovnost lokacije, uslovili su koncept projekta, koji je u svakom smislu savremen, ali svojim ravnim linijama i linearnom strukturom poput crte podvlači liniju u zelenilu, nužno je ne prekidajući, a materijalizacijom nagoveštava mimikrijski pristup sinteze s prirodom.

Izazovi prilikom gradnje

Kuća je projektovana kao veoma jednostavna konstrukcija: armirano betonske pune ploče, stubovi u zoni prepuštanja štangle, ne samo kao potpora već i kao stilski element trema.

“Izazov je bio napraviti ne tako malo sadržaja na jednoj dosta uslovljenoj parceli oblikom i pozicijom, velikom denivelacijom po kraćoj strani. Iznošenje je imalo svoje čari iz sličnih razloga organizacije i logistike na malo slobodne manevarske površine.” – priseća se Milutinović.

Želeli smo da čisto i jednostavno formiramo prostore, jer je kuća sklonište i veoma otvorena ka spolja.

Prizemlje je rezervisano za dnevne boravke, trpezariju/kuhinju, ostave, natkrivenu spoljašnju kuhinju, trem, saunu, tuševe, bazen. U začelju dvorišta organizovano je sedenje oko ognjišta na otvorenom.

Štangla sprata sadrži četiri apartmana od kojih je jedan master apartman, kao i zajednički prostor koji je galerijom vezan sa dnevnim prostorima prizemlja.

“Pokušali smo da sa što manje dekoracije izgradimo enterijer u sirovim gradivnim materijalima minimalističkim pristupom. Želeli smo da čisto i jednostavno formiramo prostore, jer je kuća sklonište i veoma otvorena ka spolja.” – kaže Milutinović za naš portal.

Nova vrednost u suživotu s tradicijom

Ovim rešenjem autori nisu nužno koketirali sa modernim tokovima, niti su poništili nasleđe, već su u odnosu utilitarnog i estetskog, tehnološkog i simboličkog, našli meru za novu strukturu na uzvišenju koje kao savremeno utvrđenje nadzire stare vidike i vinograde, utemeljujući novu vrednost i ne poništavajući tradiciju.

Fotogalerija

Faktografija:

 • naziv objekta: Villa Krasica IB
 • mesto: Krasica, Opština Buje, Istra, Hrvatska
 • investitor: Obitelj Pajdić
 • autor projekta: Predrag Milutinović
 • godina projektovanja: 2018/2019.
 • godina izgradnje: 2020/2021.
 • površina: 357 m²
 • spratnost: P+1
 • fotografija: Miloš Martinović

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

 1. Aleksandar

  Odlična kuća

Оставите одговор

Obavezna polja *