2.944 pregleda; Foto: Igor Conić
Domaći projekti, Enterijeri, Izdvojeno

Enterijer IT kompanije u Novom Sadu / Sonja Brstina (video)

Pogledajte kako je bogatim koloritom i funkcionalnom razradom prostora, dobijen ambijent u kojem zaposleni uživaju i tokom rada i tokom predaha.

Veliki, prazan prostor od oko 300 m2 u Novom Sadu bilo je potrebno pretvoriti u kancelarije IT kompanije koja je svojim zaposlenima želela da pruži kvalitetan prostor za rad.

“Najbitnije nam je bilo da nađemo prostor sa puno prirodnog svetla. Međutim, kad smo ušli u prazan prostor, bilo je strašno zamisliti kako prostor može da izgleda na kraju.” – kaže Marko Todorić iz novosadske IT kompanije.

U sredini prostora bude smeštena konferencija sala čime je radni deo podeljen na dve logične celine.

U pomoć su pozvali struku kojoj nije teško da zamisle kako prostor može izgledati na kraju. Tako je angažovana arhitektica Sonja Brstina koja u svom porftoliju već ima realizovane enterijere brojnih IT kompanija u zemlji.

“Osnova ideja uređenja enterijera bila je da radni prostor bude u otvorenom planu, dok konferencijske sale, kantina i chill-out zona budu u odvojenom prostoru.” – kaže Brstina.

Konferencijske sale kao centralni momenat enterijera

Enterijer je zamišljen tako da je u sredini prostora bude smeštena konferencija sala čime je radni deo podeljen na dve logične celine. Tako je prostor sa konferencijskim salama postao centralni motiv uređenja celog enterijera.

Zidovi su obloženi laminatom u teksturi drveta, pod je izdignut deset centimetara i istaknut LED trakom kako bi izgledao kao da ceo prostor lebdi. Konferencijske sale dodatno su akcentovane žutim itisonima i trakama na zidovima koje uokviruju ovu celinu.

Rasveta je tako dobila i funkcionalnu i dekorativnu ulogu. U konferencijom sali postavljena je visilica Wave Round slovenačkog proizvođača Intra Lighting prečnika 950mm koja zaokružuje prostor i pruža prijatnu svetlost za rad. Ona je svedenih linija i idealna je za industrijske prostore poput ovog.

“Zaista nismo očekivali da će zaposleni prirodno početi da koriste konferencijske sale. Kako im je na ona pola puta, zaposleni ulaze i s jedne i druge strane.” – kaže Todorić.

Sto od „opeke“

Posebna pažnja posvećena je samom ulaznom hodniku za koji je dizajniran specijalan sto za sekretaricu. Naime, Sonja Brstina osmislila je nogu stola u čijem dizajnu je inspiracija bila opeka. Blokovi od MDF-a složeni su na polovinu ne samo da bi olakšali konstrukciju, već i da bi je učinili efektnom.

Zajedno sa visilicom Wave Round, neutralnim bojama i svedenim linijama kreirana je interesantna ulazna partija koja u prvi plan stavlja logo kompanije. Sam kolorit sa logoa firme iskorišćen je u enterijeru za akcentovanje detalja.

“Na neutralnu osnovu prostora, dodavali smo boje iz logoa koje su iskorišćene ne samo na akcentovanje konferencijske sale već i na ručkicama na belom ormanu.” – kaže arhitektica.

Radne jedinice ograđene su zvučnim barijerama, a osvetljene su sa više rasvetnih tela za kvalitetan rad.

U kancelarijskom delu glavna zamisao je bila da se pruži što kvalitetniji prostor za rad. S tim na umu, kreirane su radne jedinice ograđene zvučnim barijerama koje smanjuju nivo buke. Velika pažnja posvećena je kvalitetu rasvete pa je stoga iznad radnih stolova instalirana Random S linijska rasveta kompanije Intra Lighting kao i reflektori Intra Lighting Pipes T bele boje na šini koja ide po obimu kancelarijskih sala. Njima su pridodate Intra Lighting Cub C nadgradni spotovi za dodatno osvetljavanje prostora.

Zona za opuštanje kao dnevna soba

Pored formalnog kancelarijskog dela, u enterijeru je napravljen i deo za predah. Chillout zona u industrijskom stilu je mesto gde se zaposleni opuštaju, a na raspologanju im je kantina i šank napravljeni po meri, stoni fudbal kao i lounge deo sa sofom i foteljom koji je zamišljen poput dnevnog boravka.

“Chillout zona mi je najomiljeniji deo kancelarija. Zaposleni se osećaju se kao kod kuće i to je lepo videti.” – kaže naš sagovornik.

U toalet su ugrađeni betonski umivaonici izvedeni po meri, dok je zelenilo zaokružilo čitav ambijent.

Toaleti su morali ispuniti jedan nesvakidašnji zahtev. Naime, klijenti su u njima želeli atmosferu kao iz modernih kafića. Stoga je korišćena tamnija keramika i velika ogledala koja podižu prostor. Na čeličnu konstrukciju ugrađeni su betonski umivaonici koji su izvedeni po meri, a postavljeno je i zelenilo koje je zaokružilo čitav ambijent.

Prvi utisci

“Da bi podigli čitav prostor, koristili smo puno zelenila koje smo okačili kako na zidove tako i na plafone. Ovo zelenilo, pored jarkih boja u enterijeru, čini ceo prostor interesantnim i zanimljivim.” – zaključuje Brstina.

Da je prostor interesantan i zanimljiv potvrđuju i sami zaposleni…

“Baš smo bili oduševljeni pogotovo zato što smo se uselili nakon perioda rada od kuće zbog cele ove situacije sa kovidom. Posle toga, ulazak u ovakvu kancelariju to je bilo oduševljenje. Bili smo prezadovoljni!” – priseća se Marko Todorić.

Pogledajte video:

Fotogalerija:

Faktografija

 • ime projekta: kancelarije IT kompanije
 • lokacija: Novi Sad
 • autorSonja Brstina, Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs
 • saradnici: Hana Mekić
 • rasveta: Intra Lighting doo
 • nameštaj po meri: Iver Art doo
 • površina: 300 m2
 • godina projektovanja: 2020.
 • godina realizacije: 2020.
 • fotografije: Igor Conić

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. arhitekta

  u 300 m2 radi koliko ljudi?

 2. mmxx

  za pohvalu, mada nemojte me pogresno shvatiti ali ovaj vid prostornog uredjenja nekako sve na isti kalup/vidio si jedan, vidio si sve…

 3. Rada

  Koje boje za zidove ste koristili?

 4. Goga

  Ko je izvodio betonske umivaonike? 🙂

  1. Sonja Brstina

   Umivaonike je po meri izvodio Betonsky

Ostavite odgovor

Obavezna polja *