Plantscaping kao nerazdvojni deo arhitekture; Foto: DIVOOE ZEIN Architects
Enterijeri

Plantscaping – neraskidiva veza arhitekture i biljaka

Iako je suština ovog pojma takođe biljni svet, moglo bi se reći da je plantscaping druga strana landscapinga.

Bašte organizovane u unutrašnjosti nekog prostora, ali i pojedinačne sobne biljke, mogu u mnogome doprineti atmosferi i kvalitetu života ljudi. One mogu uticati na poboljšanje raspoloženja ali i povećanu koncentraciju i bolje pamćenje, pa ćemo se složiti njihovo prisustvo u domovima i radnom prostoru bitno.

Upravo iz ovih razloga je dizajn enterijera oblikovan kroz biljke nazvan plantscaping i svakako se mora posmatrati kao nešto više od pukog postavljanja biljaka u unutrašnjosti. Ovde se zapravo radi o strateškoj organizaciji i odabiru biljaka u okviru arhitektonskog projekta kako bi se istakli i poboljšali aspekti prostornog dizajna.

Foto: Nelson Kon

Plantscaping je strateška organizacija i odabir biljaka u okviru projekta u cilju isticanja i poboljšavanja aspekata prostora.

U zavisnosti od strukture i oblika biljki, mogu se kreirati različiti prostorni fenomeni i efekti. Visoke biljke mogu se koristiti u prostorima velikih površina kako bi se postavio fokus prostora, dok se grupa biljaka može organizovati kao zona za relaksaciju i odmor, piše via ArchDaily.

Naravno, jedan od bitnijih faktora u prisustvu biljaka u prostoru jeste pomoć vegetacije pri kontroli toplotnih i zvučnih performansi prostora. Tako su osim kao „arhitektonski dodatak“ u enterijeru, biljke povezane i sa podsticanjem razvijanja emocionalnih i ekoloških koristi za rad i život ljudi.

Foto: Nelson Kon

Pogledajte neke od primera plantscapinga:

Foto: Edward Hendricks
Foto: Takumi Ota
Foto: Adria Goula
Foto: Imagen Subliminal
Foto: Imagen Subliminal
Foto: Imagen Subliminal
Foto: Quang Dam
Foto: Grant Harder
Foto: Bruce Damonte

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *