Kuća je napravljena od čelične kostrukcije čije šupljine su popunjene ilovačom i slamom
Zelena gradnja

Ova zemunica u Sloveniji je energetski efikasan dom od zemlje

Ne, ovde ne žive Hobiti iz Gospodara prstenova. Ovo je zemunica u Štajerskoj koja je sagrađena tako da nudi ekološki i energetski nezavistan život.

Nedavno je u slovenačkom mestu Razkrižje rekonstruisano naselje nastalo pre 5500 godini gde su kuće pravljene od gomile drveta prekrivene ilovačom i krovom od trske. Mirko Žižek koji je obišao ovo arheološko nalazište bio je impresioniran ovakvim načinom gradnje kuće od prirodnih materijala pa je odlučio da sam podigne jednu takvu.

Umesto pravougaonog oblika, odlučio se za kuću s kupolom. „Obratito sam se arhitekti jer sam želeo da objekat ne samo bude statički siguran, već i da bude papirološki čista. Želeo sam objekat kružne forme i nakon nekoliko meseci sam ga i dobio“ – kaže Žižek za emisiju Ambienti

Osnovni oblik izrađen je od čeličnih nosača, a šupljine su ispunjene mešavinom ilovače, slame i peska.

Kružni oblik je malo izmenio konstrukciju: osnovni oblik je izrađen od čeličnih nosača, a šupljine su ispunjene mešavinom ilovače, slame i peska. Unutrašnjost je omalterisana malterima na bazi ilovače, a spolja je obložena zemljom na kojoj je zasađena trava.

„Bilo je nekih problema s dobijanjem papira, jer u slovenačkom zakonodavstvu nema ovako definisanih životnih prostora. Ali opština nam je pomogla“, priseća se vlasnik kako je dobio građevinsku dozvolu.

Grubi deo zgrade izgrađen je za oko tri meseca dok je oprema došla kasnije. „Objekat je morao biti podignut na proleće da bi ilovača imala vremena da se osuši dok ne dođe zima“, kaže on. „Da se nije osušila, zimi bi se smrznula i pretvorila u prašinu.“

Drveni enterijer

Dizajn enterijera je takođe nešto posebno. On je napravljen od drvene građe koju je vlasnik sam izradio. „Da je radio majstor verovatno bi sve bilo mnogo ravnije, a kod mene je sve malo iskrivljeno… Vidi se da sam sam radio“, smeje se.

Svetlost ulazi u prostoriju kroz nekoliko svetlosnih otvora kroz koje se svetlost ogledalima usmerava u prostorije. Unutrašnjost od oko 50 m2 ove zemunice je, čak i bez klasičnih prozora, prijatno osvetljena. Na vratima su umesto prozora ubačene staklene flaše koje su se takođe pokazale kao jedinstveni ukrasni detalj.

Naravno, ništa bez savremenih tehnologija koje su u nekim slučajevima bile propisane zakonom. Osim prirodne rasvete, bilo je potrebno i da se zadovolje propisi po pitanju ventilacije i grejanja. Prvi je regulisan pomoću dva energetski efikasna ventilatora, a drugi električnim zidnim grejanjem.

Bolji osećaj življenja

U zemljanoj kući vlasnici sada dočekuju goste koji ovde mogu prenoćiti i doživeti lepotu boravka u prirodnom okruženju. „Razmišljamo da se jednog dana supruga i ja preselimo ovde. Kada deca odrastu, dovoljno je i 50 m2 jer je osećaj iznutra sasvim drugačiji od osećaja življenja u klasičnoj kući“, zaključuje Žižek.

Pogledajte i video-prilog o ovoj zemunici:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *