Projekat je razvio francuski startap Uneole; Foto: Uneole
Zelena gradnja

Zgrade generatori: Ovaj 2u1 sistem kombinuje energiju sunca i vetra

Uparivanje ova dva obnovljiva izvora energije daje mogućnost smenjivanja u zavisnosti od vremenskih uslova, uz povećanja proizvodnje u svim godišnjim dobima.

Francuska startap kompanija Unéole razvila je tihi mešoviti energetski sistem koji kombinuje energiju sunca i vetra, a posebno je prilagođen zgradama u urbanim sredinama.

Predstavljeni mehanizam sastoji se od vetroturbina pokrivenih fotonaponskim krovom, kako bi se proizvodnja energije maksimizovala za 40% u poređenju sa isključivo solarnim rešenjem.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Mehanizam se sastoji od vetroturbina pokrivenih fotonaponskim krovom; Foto: Uneole

Profitabilno i jeftino rešenje

Uparivanje ova dva obnovljiva izvora energije daje mogućnost njihovog smenjivanja u zavisnosti od vremenskih uslova. Kako se fotonaponska efikasnost oslanja na sunčevo zračenje, vetroturbine mogu da preuzmu funkciju noću ili tokom zime, kada je zračenje obično dosta slabije.

Pored povećanja proizvodnje energije u svim godišnjim dobima, Uneoleov hibridni energetski sistem, kako za DesignBoom kažu iz firme, „omogućava da ponudimo najprofitabilniju, uravnoteženu i najjeftinijiu urbanu proizvodnju obnovljive energije“.

Sistem omogućava povećanje proizvodnje energije u svim godišnjim dobima; Foto: Uneole

Vetroturbine ovog startapa rade nečujno, bez stvaranja elektromagnetnih talasa štetnih po ljude i građevinsku opremu.

Da bi se obezbedio niskougljenični otisak, vetroturbine su napravljene od recikliranih ili reciklažnih materijala, poput aluminijuma i nerđajućeg čelika.

Uneole takođe koristi i specifične algoritme za određivanje idealnog broja vetroturbina i fotonaponskih panela za svaki tip zgrade.

Francuska javna agencija CEREMA potvrdila je da vetroturbine ovog startapa rade nečujno, bez stvaranja elektromagnetnih talasa štetnih po ljude i građevinsku opremu.

Turbine su napravljene od recikliranih ili reciklažnih materijala; Foto: Uneole

Za sve tipove ravnih krovova

U pogledu strukture, iz startapa Uneole objašnjavaju da njihov sistem kombinuje niz vetroturbina sa solarnim panelima, koje su ukupne visine od oko četiri metra.

Uneole blisko sarađuje sa specijalizovanom kancelarijom za projektovanje ESER, kako bi prilagodili svoju tehnologiju svim tipovima ravnih krovova koji imaju površinu od 150 kvadrata i više.

Prošle godine tim je instalirao eksperimentalni uređaj na jednoj lokaciji na severu Francuske. Ukoliko performanse budu obećavajuće kao i do sada, Uneole bi trebalo da pokrene proizvodnju većeg obima uz pomoć sredstava koja trenutno prikupljaju.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *