Izgleda kao normalna cigla, ali ima bolje izolacione karakteristike
Materijali, Zelena gradnja

Ova ekološka cigla pravi se od građevinskog otpada

Ona se ne peče, a 90% njenog sadržaja je građevinski otpad. Upoznajte ciglu sa niskom emisijom CO2 koja se može praviti u bilo kojoj boji.

Škotska start-up kompanija Kenoteq predstavila je javnosti proizvod K-Briq, održivu verziju klasične cigle. U odnosu na slične konvencionalne proizvode, proizvodnjom ove opeka emituje se znatno manje ugljenika.

K-Briq je izum Gabriele Medero, profesorke inženjerstva sa Edinburškog Univerziteta Heriot-Watt. Medero je provela više od deset godina u istraživačkom radu razvijajući ovaj proizvod, vođena željom da doprinese umanjenju štetnog uticaja građevinske industrije na životnu sredinu.

„Dosta godina sam provela u istraživanju građevinskog materijala i zabrinuta sam što moderne građevinske tehnike eksploatišu sirovine, ne uzimajući u obzir da one u veoma značajnoj meri doprinose emisiji ugljenika.“, rekla je Medero.

Ova cigla izgleda kao klasična cigla ali zato ima bolje izolacione karakteristike i pritom se mogu proizvesti u bilo kojoj boji.

Profesorka Medero je suosnivač kompanije Kenoteq, koja je trenutno na putu proizvodnje opeke koja će se moći koristiti u komercijalne svrhe.

Kako Medero objašnjava K-Briq izgleda kao normalna cigla i ima istu težinu, ali su njene izolacione karakteristike bolje, a može se proizvesti u bilo kojoj boji.

Lokalna proizvodnja

K-Briq cigle su već našle svoju primenu i one će se koristiti za izgradnju paviljona po projektu južnoafričkog arhitektonskog studija Counterspace, piše Dezeen.

Pored uštede energije u procesu proizvodnje, emisija se smanjuju i zato što se cigle proizvode lokalno. Ovo je bitan faktor imajući u vidu da se trenutno 85% cigli za Škotsku uvozi iz Engleske ili drugih delova Evrope, što svakako nije održivo.

„Ponosni smo što na ovaj način uspevamo da zadovoljimo potrebe građevinske industrije ali i da podržimo ciljeve škotske i britanske Vlade, koji su usmereni na održivost.“, istakla je Medero.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *