Pikasov mural Ribar na fasadi objekta Y-Block; Foto: Wikimedia
Antigradnja

Norveška ruši objekat s Pikasovim muralima

Nakon nekoliko godina odlaganja, zvanično je odlučeno da će zgrada Y-Block u Oslu biti srušena.

Objekat star 51 godinu pretrpeo je znatna oštećenja 2011. godine nakon što je auto bomba potresla centar Osla. Ovaj kancelarijska zgrada Vlade Norveške godinama stoji kao bolan podsetnik na teroristički napad, koji je zapamćen kao najužasniji u modernoj istoriji Norveške. Zvaničnici su nakon nekoliko godina odlaganja ipak odlučili da je zgradi došao kraj.

Ipak, stručnjaci navode da je ovaj objekat „spomenik od značaja za čitavu Evropu“.

Pikaso je mural napravio direktno u betonskoj fasadi; Foto: Wikimedia

Zgradu Y-Block iz 1969. godine krase dva murala koja su delo Pabla Pikasa i norveškog umetnika Nesjara.

Ova specifična građevina zvana Y-Block nastala je 1969. godine, prema projektu arhitekte Erlinga Viksjoa, a najveća specifičnost je u tome da njenu fasadu krase dva murala koja su delo Pabla Pikasa i norveškog umetnika Nesjara. Jedan je u formi monumentalnog reljefa na betonskoj fasadi i nosi naziv Ribar, dok se drugi manji mural, nazvan Galeb, nalazi u predvorju objekta.

Vladini zvaničnici su dali obećanje da će murali biti sačuvani i premešteni na drugu lokaciju. Međutim, oni koji se bore za zaštitu spomenika kulture smatraju da bi i sam objekat trebalo da bude spašen.

Planirano rušenje se usled raznovrsnih razloga odlaže još od 2014. godine i tokom protekle nedelje doneta je konačna odluka jer Vlada smatra da će dodatno odlaganje dovesti do finansijskih troškova, kao i do odlaganja projekta rekonstrukcije o kom je već doneta odluka.

Umetnost uklopljena u telo zgrade

„Čitava ideja cele lokacije je upravo oko toga što je umetnost uklopljena u telo zgrade.“, rekla je Mari Hvatum, profesor istorije arhitekture u svom intervjuu za New York Times 2017.godine. Ona poredi da bi razdvajanje murala od zgrade, bilo isto kao da sliku u muzeju uklonite iz njenog rama.

Oni koji se su se udružili u borbi protiv rušenja zgrade, koja bi bila zamenjena novim Vladinim kompleksom, veruju da bi se na taj način „dovršio posao“ Andresa Brejvika, ekstremnog desničara osuđenog za masovno ubistvo. Oni ne žele da „ministarstvo sruši zgradu, kada teroristi to već nisu uspeli.

„Brejvik je hteo da napadne socijaldemokratiju. Želeo je da oslobodi nasleđa socijaldemokratije u izgrađenoj strukturi, ali i u živom obliku, u smislu ljudi. Srušiti zgradu, znači završiti njegovu misiju.“, rekla je Hvatum.

Pikasov Mural unutar objekta H-Block

Jedini Pikaso koji se može videti na otvorenom

Samo mesec dana pre nemilog događaja objavljeno je da bi Y-Block i H-Block, objekat iz 1958. godine koji je takođe delo arhitekte Viksjoa i koji se takođe može pohvaliti manjim muralima Pikasa i Nesjara, trebalo da budu na spisku spomenika nacionalne baštine. Nažalost, taj proces je obustavljen, piše Archpaper.

Datum rušenja Y-Block još uvek nije definisan, a zvaničnici su istakli da H-Block neće imati istu sudbinu, već će biti obnovljen, jer tokom napada nije pretrpeo veća konstruktivna oštećenja.

Tokom 2015. godine organizacija Europa Nostra je Y-Block uvrstila u uži izbor za sedam najugroženijih umetničkih dela u Evropi. Između ostalog, iako su Pikaso i Nesjar sarađivali na mnogobrojnim projektima širom sveta, mural Ribar i mural na Arhitektonskom fakultetu u Barseloni jedina su njihova dela koja se mogu videti u javnosti, odnosno u otvorenom prostoru. Takođe, Europa Nostra se trenutno zalaže da Y-Block uđe u uži izbor za „Sedam najugroženijih“ za 2020. godinu.

Sa druge strane Pikaso administracija, organizacija koja nadgleda ogromno nasleđe umetnika, takođe je u početku bila skeptična prema ideji rušenja objekta ali je prema navodima Timesa tokom vremena ublažila svoj stav.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *