Komora je koncipirana kao „prilagođena minijaturna bolnica“; Foto: Helene Toresdotter
Zelena gradnja

Svako drvo je važno: Ovako se čuva pelcer najstarije smreke na svetu

Kao živo umetničko delo, ali pod kontrolisanim, praktično bolničkim uslovima, čuva se klon najstarijeg stabla smreke na svetu, starog 9.550 godina.

Stokholmski umetnički studio Goldin+Senneby kreirao je instalaciju nazvanu Spruce Time (srp. Vreme smreke), osmišljenu u formi klimatizovane komore koja sadrži pelcer jednog od najstarijih stabala drveća na planeti.

Smeštena u okviru novog bolničkog kampusa u švedskom gradu Malmeu, instalacija je dizajnirana kao „živo umetničko delo“, a posetioci je mogu svakodnevno posmatrati i uživati u pogledu na dalji napredak biljke.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Komora je smeštena u okviru novog bolničkog kampusa u Malmeu; Foto: Helene Toresdotter

Novi život najstarije smreke na svetu

Sadnica postavljena unutar komore je klonirana sa stabla smreke starog 9.550 godina, zvanog Stari Tjikko, koje se nalazi u nacionalnom parku Fulufjalet u švedskoj provinciji Dalama.

Da bi se dobio klon najstarijeg četinara, grančice isečene sa vrhova grana starog stabla bile su presađene na stabljike drugih četinara, stvarajući tako sadnice sa identičnim DNK kao kod stabla Stari Tjikko, sa stopom preživljavanja nešto iznad 50%.

„Stari Tjikko se već samoklonirao tokom milenijuma. U pitanju je genetski individuum – a ne drvo koje je na planini – koji je gotovo 10.000 godina star, a mali klon koji je sada zasađen u bolnici u Malmeu, to je isti taj genetski individuum. U tom smislu, to je najstarija smreka na svetu koja je na samom početku svog života“, objasnio je za Dezeen Simon Goldin, suosnivač studija Goldin+Senneby.

Foto: Helene Toresdotter
Foto: Helene Toresdotter
Foto: Helene Toresdotter
Foto: Helene Toresdotter

Komora je dizajnirana na način da reguliše svetlo, temperaturu, vodu, vlažnost i razmenu gasova na način kako je to najadekvatnije za drvo.

Klon drveta čiji je korenski sistem star blizu 10.000 godina smešten je unutar cilindrične staklene komore širine pet metara i visine 9,2 metra.

Komora je koncipirana kao „prilagođena minijaturna bolnica“, dizajnirana na način da reguliše svetlo, temperaturu, vodu, vlažnost i razmenu gasova na način kako je to najadekvatnije za drvo, a čitavim sistemom se upravlja kroz infrastrukturu bolnice.

Unutar komore se nalazi drvena klupa za posetioce koja pruža prostor za „meditaciju i refleksiju“, a pristup je moguć samo uz prethodnu najavu.

Čitavim sistemom se upravlja kroz infrastrukturu bolnice; Foto: Helene Toresdotter

Iako je drvo već posađeno na lokaciji, zvanično predstavljanje sadnice i komore će se održati istovremeno sa inauguracijom nove bolnice.

Prema suosnivaču studija, ovo „umetničko delo“ će trajno boraviti na teritoriji bolnice, zahtevajući konstantno i dugoročno održavanje kako bi njegov životni vek bio što duži.

„Nadamo se da će posetioci bolnice imati priliku da prate razvoj drveta tokom života i to iz generacije u generaciju,“ rekao je Goldin.

Iako je drvo već posađeno na lokaciji, zvanično predstavljanje sadnice i komore će se održati na jesen 2025. godine, istovremeno sa inauguracijom nove bolnice.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *