Još kada bi prodavali višle na krovu… Rendering: Dorte Mandrup
Zelena gradnja

Drveće, trava i staze: Nova Ikea u Kopenhagenu će na krovu imati pravi park

Čak 250 stabala drveća i žbunastih biljaka naći će se kako u nivou ulice tako i na krovu nove robne kuće u danskoj prestonici.

U skladu sa težnjama glavnog grada Danske u pogledu povećanja zelenih površina u gradu, nova Ikea robna kuća u Kopenhagenu, čiji projekat potpisuje arhitektonski studio Dorte Mandrup, ima krovni park koji je ujedno i nova pešačka ruta unutar naselja Vesterbro. U jednom od najprometnijih gradskih područja, izdignuti javni park pruža ovoj zoni preko potrebni zeleni prostor.

Krovni park je ujedno i nova pešačka ruta unutar naselja Vesterbro

Biljakama se suptilno skrivaju izloženi proizvodi u unutrašnjosti robne kuće.

Dorte Mandrup su kroz novu Ikeinu prodavnicu stvorili nekoliko slojeva javnog prostora, istovremeno ističući tradicionalnu estetiku slavnog brenda preko plave i žute boje. Tako je pristupna zona u formi trga kreirala zeleni prostor u podnožju mosta Dybolsbro i sadrži parking za bicikle, kafić i pristup ka krovnom parku na kojem će biti zasađeno 250 stabala, piše ArchDaily.

Bela fasada je mestimično prekrivena biljkama, što čini objekat razigranijim, a ujedno se suptilno zelenilom skrivaju izloženi proizvodi u unutrašnjosti.

Planirano je i uspostavljanje parking mesta za više od 760 bicikala

Parking za 760 bicikala

„Vesterbro je gusto naseljen i aktivan gradski okrug koji na raspolaganju ima samo nekoliko „zelenih džepova“ i šetališta. Novim parkom na krovu želimo da vratimo zeleno prostranstvo lokalnoj zajednici i stvorimo intimna mesta za odmor i mogućnost za spontana okupljanja. Sa krova objekta imate neometan pogled na Vesterbro, kanal i ostatak grada.“, rekao je Dorte Mandrup, osnivač  i kreativni direktor arhitektonskog studija.

Ovaj projekat se planski poklapa sa ciljevima Kopenhagena da postane prvi karbonski neutralan grad do 2025. godine, kao i sa posvećenošću brenda Ikea ka kružnoj ekonomiji do 2030. godine. U tom smislu, projektom su uključeni solarni paneli i ponovno korišćenje vode iz okolnih kanala za hlađenje, a planirano je i uspostavljanje parking mesta za više od 760 bicikala.

Ovaj projekat se planski poklapa sa ciljevima Kopenhagena da postane prvi karbonski neutralan grad do 2025. godine

Predah u zelenilu

Nova gradska Ikea ima za cilj da promeni iskustvo svojih korisnika, pružajući lokalcima novo mesto za okupljanje, gde će moći da predahnu uz šoljicu kafe, okruženi zelenilom. Očekuje se da će ovaj novi Ikea objekat biti otvoren tokom 2023. godine.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *