Dovoljno prozirno i dovoljno energetski efikasno staklo; Foto: Robert Coelius
Zelena gradnja

Stakleni neboderi kao elektrane: Organske solarne ćelije donose revoluciju u gradnji

Mogu li visoke staklene zgrade da postanu elektrane? Sudeći prema najnovijim istraživanjima ova genijalna ideja može uskoro da postane realnost. 

Održavanje nebodera je komplikovano, a pre svega skupo. Jedan od velikih troškova jeste i električna energija potrebna za sisteme koji pokreću zgradu. A šta kada bi se staklena fasada prekrila solarnim panelima? Lepo, ali unutra će biti mrak. Međutim, možda ipak ima nešto u toj ideji.

Naime, nedavna istraživanja su pokazala da bi prozirne solarne ćelije, kada se postave između staklenih panela dvostrukozastakljenih prozora, mogle da budu energetska budućnost gradova. Ipak, glavni izazov za naučnike je maksimizovanje energetske efikasnosti solarnih ćelija, a da se pritom ne ugrozi transparentnost elementa. Pomaka ima!

Prozori su idealno su mesto za organske solarne ćelije jer nude nešto što silicijum ne može; Foto: Robert Coelius

Prozori sa organskim solarnim ćelijama bile najsličnije sivoj boji sunčanih naočara ili prozora automobila.

Tokom proteklog meseca tim istraživača sa Univerziteta u Mičigenu, postavio je novi rekord u energetskoj efikasnosti prozirnih solarnih ćelija u neutralnoj boji. Uspeli su da postignu energetsku efikasnost od 8,1% (do sada bilo od 2 do 3%), sa 43,3% transparentnosti i to koristeći se organskim sirovinama, kao i onih na bazi ugljenika, za razliku od konvencionalnog silicijuma. Iako solarne ćelije imaju blago zelenu nijansu, naučni tim kaže da su zapravo najsličnije sivoj boji sunčanih naočara ili prozora automobila.

„Prozori, koji su na površini svake zgrade, idealno su mesto za organske solarne ćelije jer nude nešto što silicijum ne može, a to je kombinacija vrlo visoke efikasnosti i vrlo visoke providnosti.“, istakao je Stephen Forrest, univerzitetski profesor inženjerstva.

Zgrade sa staklenim fasadama obično imaju premaz koji reflektuje ili apsorbuje deo svetlosti, kako bi se smanjio intenzitet svetlosti ili kako bi se smanjilo prekomerno zagrevanje u unutrašnjosti objekta. Umesto da se ta energija odbaci, na ovaj način će se generisati energija za potrebe zgrade.

Foto: UbiQD

Kvantne tačke

U međuvremenu, kompanija za napredne materijale UbiQD iz Meksika, nastavlja razvoj svojih prozirnih solarnih panela koji se ne razlikuju od običnog stakla. Ova kompanija koristi „kvantne tačke“, odnosno mikroskopske čestice koje manipulišu svetlošću u cilju skupljanja solarne energije, a one mogu biti integrisane u stakla.

„Kvantne tačke su nano čestice, toliko sitne da bi trebalo oko 100.000 njih da bi se prekrila površina nokta. Zahvaljujući svojoj maloj veličini, ove čestice su posebno korisne zbog toga što imaju izuzetnu efikasnost i prilagodljivu emisiju svetlosti u širokom spektru boja.“, objasnio je Hunter McDaniel osnivač i izvršni direktor kompanije UbiQD.

Foto: UbiQD

Ova kompanija je maja ove godine udružila snage sa Nanosys, kako bi razvili luminiscentne premaze za staklenike. Njihov proizvod UbiGro instaliran je iznad biljaka u stakleniku, kako bi one dobile što više sunčeve svetlosti. Naime, nedovoljno iskorišćeni „delovi“ sunčeve svetlosti, odnosno takozvana narandžasta svetlost za kojim biljke žude, se na ovaj način više aktivira.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *