Zelena gradnja

Kako se drugi najveći grad Kolumbiji bori protiv velikih letnjih vrućina

Njihov plan je da se pomoću 30 zelenih koridora širom grada smanji temperatura grada i ujedno doprinese borbi protiv globalnog zagrevanja.

Grad Medelin se kao i ostali veliki gradovi suočava s porastom temperature uzrokovanim zagrevanjem betona i asfalta koji apsorbuju sunčevu toplotu i zatim je zrače, održavajući grad toplim čak i kada sunce zađe.

Iz tog razloga grad Medelin je usvojio strategiju koja se bazira na prirodnim rešenjima koja su prema Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode okarakterisana kao „aktivnosti koje štite i obnavljaju prirodne ekosisteme, baveći se društvenim izazovima na efikasan i prilagodljiv način“.

Ovom intervencijom smo uspeli da smanjimo temperaturu u gradu za više od dva stepena i građani već osećaju tu razliku.

Svoju strategiju gradske vlasti su sprovele pretvaranjem 18 gradskih ulica i 12 kanala u zelene koridore i to u delovima grada koji su imali smanjene zelene površine.

„Ovom intervencijom smo uspeli da smanjimo temperaturu u gradu za više od dva stepena i građani već osećaju tu razliku. Projekat Zeleni koridori odličan je primer kako se društvo, planeri i gradske vlasti mogu osloniti na prirodu kako bi razvili pametan urbanistički projekat.“, rekao je za CicloVivo Huan Bello, direktor kancelarije UN-a za životnu sredinu u Kolumbiji.

Globalna inicijativa

Ovakav i slični projekti pokrenuti su širom sveta. Milano, koji je doživeo kolaps električne energije zbog intenzivne upotrebe rashladnih uređaja, planira da zasadi 3 miliona stabala do 2050. godine.

Drugo rešenje mogu biti zeleni krovovi. Postoje indikacije da gradovi poput Atine mogu zahvaljujući zelenim krovovima smanjiti potrebu za veštačkim hlađenjem za čak 65 posto.

Krajnji cilj je smanjiti efekat toplotnih ostrva i poboljšati kvalitet vazduha, što je deo i Pariskog sporazuma, pa će gradovi zaista i morati da primene ovakva ili slična rešenja.

Procenjuje se da, ukoliko nastavimo ovim tempom, da bi se do 2050. godine potreba za veštačkim hlađenjem povećala za 90% i za otprilike 30 godina rashladni uređaji bi trošili istu količinu energije koja je potrebna za sve trenutne sektore i ljudske aktivnosti u Kini i Indiji.

Pametno urbano planiranje može imati presudnu ulogu u ovoj borbi. Zahvaljujući primeni prirodnih rešenja u hlađenju i smanjenjem potrebe za dodatnim aktivnim hlađenjem značajno se može izmeniti budućnost naše planete.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *