Zelena gradnja

Najveći zeleni krov na svetu gradi se na nekadašnjem tržnom centru

Projekat arhitekte Rafaela Vinolya podrazumeva da će Silicijumska dolina uskoro dobiti novi centar.

Arhitekta Rafael Vinoly i kompanija OLIN izložili su ideju transformacije tržnog centra, nakon koje bi nastao čitav jedan novi višenamenski deo grada. Njihov predlog je da se na mestu gde je nekada bio ovaj kalifornijski tržni centar smesti 24.000 metara kvadratnih maloprodajnih objekata, 185.000 metara kvadratnih poslovnog prostora i 800 stambenih jedinica.

The Hills at Vallco will turn the current shopping mall into a downtown-style street grid anchored by two town squares surrounded by a mix of retail, office, residential and entertainment. Sand Hill plans to integrate a 30-acre community park and nature preserve into the site. Rendering courtesy Sand Hill Property Co.

Čitav ovaj prostor zauzimao bi površinu od petnaest blokova i predstavljao bi novi centar grada. Ukoliko plan bude odobren, osim novih objekata, na ovom mestu prostiraće se najveći zeleni krov na svetu s površinom od 30 hektara.

Najveci zeleni krov na svetu 04

Planirano je da se na čitavoj zelenoj površini organizuju raznovrsni javni sadržaji, uključujući oko šest kilometara staza za šetanje. One bi prolazile kroz voćnjake, vinograde otvorene amfiteatre i igrališta za decu.

Najveci zeleni krov na svetu 02

Ne, ovo nije poljana. Ovo je ozelenjen krov zgrade!

Projekat The Hills at Vallco će, ukoliko bude odobren, dobiti dozvolu u narednih osam meseci i predviđanja su da će nakon završetka dobiti LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikat.

Najveci zeleni krov na svetu 05

Pročitajte i kako nova regulativa u Francuskoj obavezuje investitore da svi krovovi moraju biti pokriveni rastinjem ili solarnim panelima.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *