Građevinarstvo, Izdvojeno

Kuća od konoplje koja čisti vazduh od ugljen-dioksida

Prva kuća u potpunosti napravljena od betona s konopljom podignuta je u SAD a posle par godina korišćenja konačno su objavljeni i benefiti življenja u jednoj takvoj kući. 

Šta je to što se može koristiti kao lek, građevinski materijal, vlakno za odeću, osnova za beton, prirodna hrana, sredstvo za negu kože, izradu papira, ekološko gorivo…? Odgovor je – konoplja! Drži se da je ona jedna od najkorisnijih biljaka na planeti, a s obzirom na raznolikost mogućih primena, ko bi joj to mogao poreći?
Uprkos čestim zakonskim preprekama, bez obzira na dokazanu korist i održivost, konoplja se ponovo pojavila u središtu pažnje. Mnoge države su u SAD-u legalizovale marihuanu za medicinsku upotrebu, a konoplja je kao građevinski materijal zbog svoje ekonomske, ekološke dobrobiti i dugotrajnosti takođe sve popularnija, piše Zelena Zona.

hempcrete-house-8

Prva kuća u potpunosti od hempcretea (eng. hemp = konoplja, concrete = beton) sagrađena je nedavno u gradu Ešvič u Severnoj Karolini. Kuća je površine 315 m2 i u dizajnu ima niz ekoloških elemenata. Hempcrete je bio-kompozitni materijal sačinjen od drvenastog jezgra stabljika konoplje pomešane s krečom kao vezivom. Rezultat je izuzetno lagan materijal – sedam ili osam puta lakši od betona – čiji blokovi plutaju na vodi!

hempcrete-house-5

Ova čvrsto građena, napredna i prekrasna kuća ima čvrste zidove koji dišu, što je postignuto mešanjem konoplje s krečom i vodom na licu mesta i izlivanjem te mešavine između spoljašnjih potpornih stubova. USA Today piše: „Ovaj materijal je manje kao beton, a više kao bala sena: ima odličnu izolaciju i može da upija zagađivače iz vazduha, među kojima je i CO2.“

hempcrete-house-1

Konoplja kao građevinski materijal odlična je i za održavanje toplote, što znači da može dugo održavati stalnu temperaturu te da smanjuje njene fluktuacije. Unutrašnji zidovi ove kuće građeni su od purepanela proizvedenog od recikliranog papira kojem je jezgro valoviti papir okružen tvrdim omotom poput kartona.

hempcrete-house-4

Kako izveštava CNN, kuća ima i 30 recikliranih prozorskih okvira u koje su postavljena visoko-tehnološka stakla i to tako da u kuću ulazi puno dnevne svetlosti koja pri tome previše ne zagrejava dom. Osim toga i osnova objekta svojom otvorenošću osigurava da svetlost dopire duboko u prostor kuće.

hempcrete-house-3

Dodatno, energetski efikasn sistem zidova zajedno sa super-efikasnom vazdušnom pumpom za grejanje, efikasno greje i hladi kuću smanjujući troškove energije i potrebu za skupom opremom. S ovakvim instalacijama, gradnja kuće stoji oko 1.430 dolara po kvadratnom metru.

hempcrete-house-7

Uz neka odstupanja od 100% zdravog i ekološkog, u što spada pena na bazi petroleja koja se koristila kako bi se ojačali tavanica i temelji, kuća je ipak izvrstan primer kako se moderna i lepa zgrada može izgraditi gotovo potpuno bez hemijskih sastojaka štetnih za ljudsko zdravlje te na način i s materijalima koji nisu štetni za Zemlju.

hempcrete-house-6

Foto: Push Design

Pogledajte i kako možete izolovati kuću konopljom.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. горн

    Конопља је најперспективнија пољопривредна култура

  2. Filip

    Super bas dobar tekst, zelim da potrazim sve informacije jer ovo vidim kao odlican odgovir novih nacina gradnje gde u prvi plan je zdravje i ekoloski pristup.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *