Aktuelno, Nameštaj i oprema, Opremanje, Saveti arhitekte Sonje

Uređenje malog stana na dva nivoa

Posedujemo manji salonski stan od 50m2 i imam problema sa idejama za namještanje. Želim da ispod dela dnevnog boravka bude krevet koji ćemo izvlačiti. Na taj način neću svaku noć pomerati trpezarijski sto i stolice. Dobro bi mi došla neka tvoja ideja ili ispravka ove moje. Nikolina Fuštar Grbović

Draga Nikolina,

Ukoliko imate stan male kvadrature a visokog plafona trebate da iskoristite vertikalnu komponentu i mogućnosti smeštanja više funkcija po različitim nivoima. Ovako ćete dobiti dodatne prostore, kvadrate a i ispunuti osnovne princip uređenja malog prostora: multifunkcionalnost.

Ukoliko vam postojeća visina stana dozvoljava podelite ga na dva nivoa. Gornje nivoe možete da iskoristite za smeštanje kreveta dok prostor ispod je slobodan za odlaganje stvari kao što je prikazano na slici ispod. Pristup spavaćem delu je uz pomoć stepenica ili merdevina. Naravno moguća je i varijanta gde je krevet smešten na nižem nivou a iznad njega da se nalazi trpezarija, dnevna soba ili pak radne deo.

Važno je da nameštaj koji odaberete za mali stan bude bez suvišnih nepotrebnih delova kao na primer rukohvata stolica i sl.Izbegavajte takođe i masivan nameštaj kao na primer sofe sa naslonima. Jednostavnost ili minimalizam je na prvom mestu.

Neobična rešenja razmeštaja funkcije u dva nivoa su sama po sebi vrlo praktična i dekorativna.

Sledeće slike su primer multifunkcionalnosti u prostoru od 4m2. Dnevna soba sa radnim delom u dva nivoa se jednostavnim izvlačenjem i rotiranjem nameštaja pretvara u trpezariju ili spavaću sobu. Pored funkcija: boravka, spavanja, jela tu je i skladištenje stvari u kutijaste stolice i krevet.

Sonja Brstina, dia

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *