Materijali

Milijarder Elon Musk pravi opeku koja će sniziti cenu kvadrata?

Preduzetnik koji ovih dana puni naslove svetskih medija, namerava da zemlju koju njegova firma Boring Company vadi pri kopanju tunela, pretvori u jeftin građevinski materijal.

Elon Musk, osnivač svetski poznatih kompanija Tesla, PayPal, SpaceX, kao i pomenute Boring Company, planira da od iskopane zemlje i drugih ostataka koje se dobija prilikom gradnje podzemnog transportnog sistema u Kaliforniji pretvori u kako on kaže „nenormalnu količinu opeke„.

Ovo je zaista logičan potez i pravo je pitanje kako do sada nisu došli da takvu ideju jer je kopanje tunela u Los Anđelesu masovnih proporcija. A do ideje je došlo putem Tvitera!

The Boring Company je u vlasništvu milijardera Elona Muska; foto: David Keith

Boring Company će iskoristiti zemlju nastalu kopanjem tunela kako bi stvorila opeku za građenje povoljnih stanova.

Muskovi planovi izašli su u javnost kao odgovor na tvitove da njegovi najnoviji poslovi o pokretanju „kompanije za proizvodnju slatkiša“ ignorišu veća pitanja i probleme sa kojima se suočava društvo, piše Dezeen.

Ubrzo posle ovog tvita, razvila se rasprava pa koja je navela Muska da otkrije neke nove građevinske planove. „Boring Company će iskoristiti zemlju nastalu kopanjem tunela kako bi stvorila opeku za građenje povoljnih stanova.“, napisao je Elon Musk kao odgovor na tvit Cody Johnston, koji je ismevao Muskovu ideju o osnivanju slatkog carstva.

Što na tvitu, to na drumu

Koliko je Musk zaista ozbiljan u svojim iznenadnim, i veoma zanimljivim tvitovima pokazuje i činjenica da je nakon tvita 2016. godine koji je napisao tokom saobraćajnog kolapsa u LA:  „Saobraćaj me izluđuje. Napraviću mašinu za kopanje tunela i jednostavno ću početi da kopam..”, zaista ubrzo i osnovao Boring Company koja kopa tunele u Los Anđelesu kojim će se uspostaviti podzemna veza.

Finasiranje kačketima i bacačima plamena?

Muskov plan je da izgradi privatni sistem masovnog transporta u formi tunela ispod ulica Los Anđelesa koja će se koristiti za kretanje vozila po jednoj vrsti električnih sanki prikačenih na sistem šina. Vozila će se liftovima s ulica spuštati u tunele gde će, kao na traci, stizati do svojih odredišta brzinom od 200 km/h.

Izgradnja test tunela trenutno je u toku i on bi trebalo da vodi od sedišta SpaceX do Bel Aira, gde se u Muskovom posedu nalazi pet imanja.

Kako bi finansirao poduhvat izgradnje tunela, Musk novac prikuplja iz raznovrsnih prodajnih aktivnosti. Tako je u decembru prošle godine prodao 50.000 kačketa sa natpisom Boring Company i na taj način zaradio million dolara. A od narudžbine 7.000 bacača plamena zaradio je 3,5 miliona dolara.

Foto: Boring Company

Kada ste ovde pogledajte:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *