Radi li Tesla na razvoju pametnog sistema klimatizacije – i šta to u praksi znači?
Izdvojeno, Opremanje

Kompanija Tesla otkrila kako funkcionišu njihovi napredni solarni krovovi

Prošle nedelje, kompanija Elona Muska objavila je detaljne informacije o tehnologiji na kojoj se baziraju njihovi solarni krovovi. Čini se da su Teslini inženjeri uspeli da zakamufliraju solarne panele u svojim krovovima.

Patent za solarne krovne ploče koje naizgled izgledaju kao sasvim obični krovni paneli u vlasništvu je kompanije SolarCity, ali nju je Teslin osnivač Elon Musk kupio 2016. godine. Tada je rešenje prvo privuklo pažnju javnosti, a tek sada su nam poznatije detaljnije informacije o proizvodu. Ranije smo pisali da je novi proizvod prvenstveno namenjen korisnicima koji već imaju dotrajale solarne panele instalirane na starim krovovima, jer će umesto adaptacije ovako moći da dobiju kompletan novi solarni krov. Sada nam je jasnije kako ovo rešenje funkcioniše.

Nikada ne biste ni pomislili da ovi „crepovi“ funkcionišu kao solarni paneli

Teslin solarne ćelije su integrisane unutar ploča, te se čine nevidiljivim kada se gleda na kuću sa ulice.

Naime, solarne ćelije Teslinog krova su integrisane unutar ploča, te se čine nevidiljivim kada se gleda na kuću sa ulice i, pritom, nesmetano upijaju sunčevu energiju. Poput drugih solarnih panela koji se mogu naći na tržištu, i ovi paneli funkcionišu na principu fotonaponskih ćelija koje sunčevu energiju direktno pretvaraju u električnu, a koriste i tehnologiju konektora koja povezuje svaku od njih.

Posmatrano sa ulice, solarne ćelije su potpuno skrivene

Staklo u slojevima

Da bi se ćelije sakrile od pogleda sa ulice, kompanija Tesla je razvila specijalno staklo sa zatvaračima koje, zbog načina na koji se svetlost odbija od površine, pod nižim uglom izgleda neprozirno. DesignBoom piše da je u detaljnom opisu patenta navedeno da se od ovog proizvoda mogu dobiti različite boje i teksture, i to sve zahvaljujući slojevima od kojih je svaki panel napravljen.

Slojevi Teslinih solarnih panela su: back sheet sloj;  donji zaštitni sloj; sloj fotovoltričnih ćelija; gornji zaštitni sloj čija struktura blokira pogled na fotovoltrične ćelije; završni sloj

Jedini problem je što Teslin krovni pokrivač neće biti ni malo jeftin. U poređenju s konvencionalnim rešenjima on će biti skuplji i do dva puta. Prednost je što ovakav krov em izgleda lepo, em što proizvodi struju.

Prošle godine smo pisali o tome da je Tesla na polju solarnog grejanja dobila žestokog konkurenta. Naime, čuvena švedska robna kuća Ikea lansirala je solarni sistem koji omogućava uštedu na računima za struju i do 70%. Više o ovom sistemu pročitajte ovde.

Ilustracije: Tesla

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. solarni tip

    Uh, a koliko to košta?

  2. Burzuj

    Taj Ilon Mask vodi i Teslu, i PayPal i onaj svemirski program. Sta ce mu sada jos i ovo?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *