Urbanizam

Izgleda da svi putevi zaista vode u Rim

Pogledajte kako izgleda mapa koja potvrđuje čuvenu izreku da „svi putevi vode u Rim“.

Tim iz Štutgarta, Moovel Lab, nedavno je sproveo istraživanje sa temom urbane mobilnosti. Projekat simboličnog naziva Putevi ka Rimu, kao rezultat prikazuje sve nadzemne puteve širom Evrope koji vode ka Rimu i prikaz jasno definiše i potvrđuje poznatu rečenicu.

Pogledajte kako to izgleda:

Od Beograda do Rima glavnom žilom kucavicom (Kliknite na mapu da biste je videli veću)

Rimski putevi povezivali su 13 provincija preko 373 rute ukupne dužine više od 80 hiljada kilometara.

Na mreži površine 26.503.452 kvadratna kilometra, koja zapravo pokriva teritoriju čitave Evrope istraživači su definisali 486.713 polaznih tačaka, koje su povezane međusobno mrežom puteva, piše ArchDaily.

Zatim je razvijen algoritam za potrebe projekta, zahvaljujući kom su izračunate najkraće putanje od svake pojedinačne tačke do italijanske prestonice.

Dobijena kartografija otkriva rutu puteva gde se vidi da svi putevi, a kako drugo, bez prepreka i velikih obilaznica vode u Rim.

Poznata je istorijska činjenica da je rimsko carstvo bilo zasluženo za stvaranje obimne mreže puteva širom Evrope – sve od Britanije do Turske – povezujući tako svojih 13 provincija sa 373 ruta ukupne dužine više od 80 hiljada kilometara. Danas, neki od glavnih evropskih auto-puteva izgrađeni su trasama koje su postavili Rimljani.

Foto: Moovel Lab

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *