Urbanizam

Uređenjem priobalja reka u Belfastu više neće biti barijera već mesto susreta

Predstavljen je urbanistički projekat obale glavnog grada severne Irske čija će izgradnja koštati 452 miliona evra.

Skandinavska arhitektonska firma Henning Larsen Architects predstavila je planove za potpunu transformaciju istočne obale reke Lagan, koja protiče kroz Belfast. Masterplan nazvan Belfast Waterside podrazumeva rekonstrukciju gradske oblasti ukupne površine 6,5 hektara sa primarnim ciljem da se otvoreni prostor duž reke adekvatno organizuje kako bi građani mogli da ga koriste i u zimskim mesecima. Uzor u projektovanju bila je rekonstrukcija luke u Kopenhagenu.

 

Objekti su tako konstruisani da štite priobalje od naleta vetrova.

Poslednjih godina povećana izgradnja stambenih i poslovnih objekata, transformisala je priobalje Belfasta, ujedno stvarajući pešačke i biciklističke zone. Prema urbanističkom rešenju, planira se dodatna izgradnja 750 novih kuća, kao i hotel, ali i drugi poslovni i otvoreni javni prostori duž čitave obale reke Logan u zoni grada, piše Dezeen.

Pogledajte kako će to izgledati:

Takođe, postoje i planovi za novi pešački i biciklistički most koji će povezati obale reke i omogućiti pristup okolnim objektima namenjenim zabavi i šopingu.

Reka kao mesto susreta

„Videli smo zaista posebnu priliku u ovom ambicioznom projektu da u Belfastu realizujemo nordijski način življenja na otvorenom. Iz primera Kopenhagena, shvatili smo da luke imaju ogroman potencijal da aktiviraju javni život u gradu. Stvorićemo okruženje u kom će se ljudi osećati kao deo zajedničkog života s rekom. Lagan više neće predstavljati barijeru u Belfastu, već će ga umesto toga ujediniti.“, rekao je Jacob Kurek, jedan od partnera Henning Larsen Architects.

Priobalje će se moći koristiti 25 nedelja u godini, umesto dosadašnjih devet.

Forma novih objekata ne samo da će pružati pogled na reku, već će biti konstruisane na način da štite priobalje od naleta vetrova, kako bi se ovo područje moglo koristiti tokom čitave godine.

Prema proračunima, smanjenjem brzine vetra duž obele reke, otvoreni gradski prostori se mogu koristiti 25 nedelja u godini, za razliku od dosadašnjih devet nedelja.

Očekuje se da će radovi početi tokom predstojećeg leta i da će se završiti do 2022. godine.

Rendering: Henning Larsen Architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *