Urbanizam

Ovako će izgledati priobalje reke u Rumuniji

Naše istočne komšije uskoro će dobiti novo uređenje priobalja reke Samoš koje će žitelje približiti prirodi.

Tok reke Samoš kroz glavni grad transilvanijske regije Kluž dugačak je 15 kilometara. Žitelji grada do sada nisu imali neke velike koristi od ove reke koja deli grad na dva dela. Gradske vlasti rešile su da to promene pa su organizovali konkurs za uređenje njenog priobalja.

Kroz pobedničko rešenje konkursa, koje je izveo španski studio Practica, reka bi trebala da postane sastavni deo grada, koja ne razdvaja urbanu celinu na pola, već inkorporira različite ekološke sisteme i integriše javne prostore.

Reka i grad postaju jedno

Prema projektu studija Practica, reka Samoš bi trebala da postane urbani konektor javnih i zelenih površina tako što će priobalje dobiti sistem pešačkih i biciklističkih staza.

Ovo urbanističko rešenje ima za cilj da premosti jaz između reke i grada i sklopi ih u funkcionalnu celinu, piše Designboom.

Ovaj projekat sadrži segmentno raznovrsna rešenja, zavisno od lokacijskih uslova, koje nameće tok reke.

Sistem terasa

Uključivanjem lokalne vegetacije reke, organizovaće se sistem terasa koje bi na mekši način uspostavile vezu ka urbanoj sredini.

Takođe, ovaj sistem terasa omogućiće da reka postane pristupačnija. Na njima će biti organizovani i prostori za rekreaciju na kojima se može organizovati čitav niz raznovrsnih aktivnosti.

Sistem biciklističkih i pešačkih staza, koji je trenutno organizovan po fragmentima, biće kontinualno uspostavljen duž cele reke.

Rendering: Studio Practica

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *