Aktuelno

Biciklistička staza Zrenjanin – Temišvar duga 75 kilometara

U Gradskoj kući u Zrenjaninu je održan sastanak gradske uprave i rumunskih partnera o izgradnji biciklističke staze, ukupne dužine 75 kilometara, koja povezuje Zrenjanin i Temišvar.

Rumunska strana izgradila je deo staze od Temišvara do rumunsko-srpske granice u dužini od 37 kilometara, dok je Zrenjanin prošle godine izgradio stazu do Kleka.

U narednom periodu Zrenjanin bi trebalo da uradi Studiju izvodljivosti za deo koji treba da bude izgrađen od Kleka do granice sa Rumunijom, prenosi Beta.

Izgradnja staze realizuje se kroz projekat „Kapitalizacija prekograničnog turističkog potencijala, uključujući biciklističku stazu uz Begej u nizvodnom toku od Temišvara“, a finansira se, najvećim delom, iz IPA fonda.

Projekat vredi oko 2,3 miliona evra od čega je gradu Zrenjaninu namenjeno oko 246 hiljada evra. Iz IPA fondova izdvojeno je oko 209 hiljada evra, dok će iz budžeta grada za ovu namenu biti izdvojeno oko 37 hiljada evra.

Projekt-menadžer nosioca projekta, Slivne uprave za vode Banat, Mihaela Madar kazala je da su radovi s rumunske strane zvanično počeli maja ove godine i da je do sada trasirano oko osam kilometara staze, kojima predstoji asfaltiranje.

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, rekao je da su glavni ciljevi projekta povećanje konkurentnosti kroz bolju povezanost sa pograničnim regionima i poboljšanje alternativnih turističkih veza između dva regiona.

Na mestu prelaska državne granice, u rejonu Novog Itebeja, gde deo granice čini sam kanal Begej, biće instaliran odgovarajući granični prelaz, po propisima Evropske unije, a staza bi trebalo da bude završena sledeće godine.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *