Aktuelno

Odvojen trotoar za pešake s mobilnim telefonom

U sklopu sociološkog eksperimenta za potrebe TV emisije, u Vašingtonu je jedan pločnik podeljen na staze za osobe sa i bez telefona.

Sigurno ste se često susreli s osobama koje hodaju trotoarom i pritom konstantno gledaju u ekran svog telefona, sudarajući se s drugim pešacima. Ta je pojava podstakla autore nove dokumentarne emisije National Geographica na zanimljiv sociološki eksperiment. U glavnom gradu SAD-a, jedan pločnik su podelili na dva „koloseka“ – jedan za pešake s telefonima i drugi za one koji gledaju pred sebe dok hodaju, piše Bug.

pesacka-staza-mobilni-telefoni-2

U traci za osobe s mobilnim telefonima stoji i napomena da se njome pešaci kreću na sopstveni rizik. Ekipa je postavila ove natpise na trotoaru, i započela da snima reakcije prolaznika. Prvi sati snimanja pokazali su da većina pešaka ne mari za podelu, a u tome prednjače oni zadubljeni u svoje mobilne uređaje – verojatno iz razloga što se ionako manje obaziru na okolinu.

Spomenuta serija o bihevioralnoj nauci naziva Mind Over Masses detaljnije će razraditi ovu problematiku, pa ćemo na zaključke proizašle iz ovog neobičnog eksperimenta pričekati do njenog emitovanja.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *