Aktuelno

Odvojen trotoar za pešake s mobilnim telefonom

U sklopu sociološkog eksperimenta za potrebe TV emisije, u Vašingtonu je jedan pločnik podeljen na staze za osobe sa i bez telefona.

Sigurno ste se često susreli s osobama koje hodaju trotoarom i pritom konstantno gledaju u ekran svog telefona, sudarajući se s drugim pešacima. Ta je pojava podstakla autore nove dokumentarne emisije National Geographica na zanimljiv sociološki eksperiment. U glavnom gradu SAD-a, jedan pločnik su podelili na dva „koloseka“ – jedan za pešake s telefonima i drugi za one koji gledaju pred sebe dok hodaju, piše Bug.

pesacka-staza-mobilni-telefoni-2

U traci za osobe s mobilnim telefonima stoji i napomena da se njome pešaci kreću na sopstveni rizik. Ekipa je postavila ove natpise na trotoaru, i započela da snima reakcije prolaznika. Prvi sati snimanja pokazali su da većina pešaka ne mari za podelu, a u tome prednjače oni zadubljeni u svoje mobilne uređaje – verojatno iz razloga što se ionako manje obaziru na okolinu.

Spomenuta serija o bihevioralnoj nauci naziva Mind Over Masses detaljnije će razraditi ovu problematiku, pa ćemo na zaključke proizašle iz ovog neobičnog eksperimenta pričekati do njenog emitovanja.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *