Arhitektura, Izdvojeno

10 preskupih i nepotrebnih zgrada širom sveta

Nabrojani projekti, od kojih su neki veoma poznati, dobili su od struke i javnosti status belog slona.

Ne može svaka zgrada imati ekonomski uspeh niti postati omiljena u javnosti. Međutim, postoje izvesni objekti koji dobijaju status belog slona. Ovaj termin dolazi iz priče o kralju Sijama, sadašnjeg Tajlanda, koji je navodno poklanjao svetog albino slona dvoranima koje nije voleo. Odbijanje poklona bilo je neprihvatljivo, a pošto su to svete životinje, one nisu smele da budu uposlene što je dvorane dovodilo, baš kao što je kralj i hteo, do finansijskog kraha.

Ove zgrade su možda izledale dobro na papiru, ali je možda bolje bilo da su njemu i ostale…

U arhitekturi se termin beli slon često upotrebljava da bi se izvesni projekat ponizio, iako to da li on zaslužuje takvu ocenu ili ne zavisi od ugla posmatranja. Ipak, jedno je sigurno: sledeće zgrade su možda izledale dobro na papiru, ali je možda bolje bilo da su njemu i ostale.

1. Centralna autobuska stanica u Tel Avivu, Izrael

tel-aviv-central-bus-station
Foto: Wikimedia user Mozesy2k

Betonski „bunker“ koji se prostire na devet spratova i 230.000 kvadrata zapravo je šoping centar koji nikada nije zaživeo. Danas se stecište narko dilera i prodavačica ljubavi. Projekat je uradio Ram Karmi koji je 1993. godine dobio izraelsku nagradu arhitekture.

2. Palata parlamenta u Bukureštu, Rumunija

parlament-bukurest
Foto: Wikimedia user Marco Almbauer

Sa svojih 365.000 kvadrata, Palata parlamenta u Bukureštu treći je najveći objekat na svetu! Godišnji račun za struju i grejanje iznosi čak 6 miliona dolara, a taj podatak deluje još neverovatnije obzirom da je 70% zgrade prazno. U gradnji parlamenta po nalogu diktatora Nikolaje Čaušeskua bilo je uključeno 700 arhitekata, 20.000 radnika u tri smene, 5.000 vojnog osoblja i oko 1,5 miliona radnika u fabrikama koji su to radili „dobrovoljno“.

3. Olimpijski stadion u Montrealu, Kanada

olimpijski-stadion-montreal
Foto: Wikimedia user Tolivero

Ovo je jedan od najvećih finansijskih promašaja u istoriji arhitekture. Izgradnja ovog stadiona koštala je 1,6 milijardi dolara a i dan danas nije skroz završen. Dugovi za izgradnju Olimpijskog stadiona iz 1976. odplaćeni su tek 2006. godine.

4. Grad kulture Galicije, Santjago de Kompostela, Španija

grad-galicija
Foto: Wikimedia user P.Lameiro

Grad kulture Galicije delimično je otvoren 2011, ali je izgradnja dve poslednje zgrade po projektu Petera Eisenmana obustavljena dve godine kasnije zbog ogromnih troškova i veoma slabe posete. Ovaj projekat ostaće kao, ne baš tako lepa, uspomena na krizu koja je pokosila ekonomiju Španije.

5. Tržni centar New South China – Donguan, Kina

newsouthchinamall
Foto: Wikimedia user David290

I nakon 11 godina od otvaranja, ovaj tržni centar ne uspeva da privuče niti prodavce niti kupce. Čak 2.350 lokala zvrje prazni, a kao razlog se navodi slaba kupovna moć žitelja Donguan u kojem žive uglavnom slabo plaćeni migrantski radnici.

6. Aerodrom Sijudad Real, Španija

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Wikimedia user Africa Twin

Aerodrom u Sijudad Realu je pravi primer belog slona. Njegova izgradnja koštala je preko milijadu dolara a zatvoren je samo tri godine nakon otvaranja. Poslednji let ostvaren je 2011. godine, a dve godine nakon toga mogli smo videti ovaj aerodrom u jednoj epizodi Top Geara.

7. Grad Naypyidaw, Mjanmar

naypyidaw-mjanmar
Foto: Wikimedia user Jakub Hałun

Naypyidaw je postao glavni grad Mjanmara umesto Jangona nakon misteriozne odluke. Navodno je upozorenje jednog astrologa prouzrokovalo preseljenje glavnog grada. Ovaj grad duhova prostire se na šest puta većoj površini od Njujorka, a karakterišu ga prazne saobraćajnice od 20 traka kao i još prazniji tržni centri.

8. Hotel Ryugyong u Pjongjangu, Severna Koreja

yanggakdo_international_hotel
Foto: Wikimedia user Nicor

Ako bi se pravio poster o belim slonovima arhitekture, hotel u Pjongjangu bi verovatno najbolje poslužio za ilustraciju. Futuristički objekat na 105 spratova, čija je izgradnja koštala oko 750 miliona dolara, zvrji potpuno prazan jer nema ko da u njemu odsedne.

9. Grad nauke i kulture u Valensiji, Španija

grad-nauke-kulture
Foto: Wikimedia user Mstyslav Chernov

Poznati objekat još poznatijeg arhitekte Santjaga Kalatrave ušao je u anale ne samo što se krov srušio samo osam godina nakon izgradnje već i što je koštao četiri više puta nego što je to predviđeno. Obilazak Grada nauke i kulture najvažnija je tačka turističke ture Valensije nazvane Rasipnička tura.

10. Centar popularne muzike u Šefildu, Engleska

national_centre_for_popular_music
Foto: Wikimedia user Mark Morton

Nakon konkursa koji je organizovala RIBA, biro Nigel Coates Architects odabran je da isprojektuje ovaj centar čija je izgradnja koštala 15 miliona funti. Zbog veoma slabe posete, samo godinu dana nakon otvaranja centar je zatvoren i prodat univerzitetu Hallam.

Izvor: ArchDaily; foto: Wikipedia

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *