16.928 pregleda; Render: miu arhitekti + Tijana Lazić
Domaći projekti

Dijagonalno zasečene kuće na Zlatiboru u funkciji boljeg doživljaja prirode

Evo kako je arhitekturom maksimalno produžena staklena površina, kao i linija povezivanja i prožimanja unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Dvojac iz užičkog biroa miu arhitekti Marija Gardić Lazić i Uroš Lazić – stoji i iza projekta ove dve kuće za odmor na Zlatiboru, smeštene u vikend naselju Borova Glava.

Prema želji klijenta, tako su projektovana dva objekta različite kvadrature, koji pored prostora za dnevni boravak i spavanje treba da imaju i neke sadržaje za uživanje – u obe kuće hot-tub, a u većoj kući i saunu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

 

Situacija; Render: miu arhitekti + Tijana Lazić

Interakcija kuće i prirode

Kuće su udaljene od centra Zlatibora i nalaze se u parku prirode, što je sa sobom nosilo određena ograničenja u urbanističko-arhitektonskom smislu.

“Nas je tu najviše zainteresovala lokacija, i razmišljanje je bilo usmereno na interakciju kuće i prirode, kao i međuodnose između samih kuća”, navode iz biroa miu arhitekti za naš portal.

Sama parcela je u nagibu severozapad-jugoistok, a sa druge strane pogled se otvara ka jugu, te su arhitekti tražili način da objekte smeste tako da logično prate teren, da ne smetaju jedan drugom, a da istovremeno uhvate južnu orijentaciju i najlepši pogled.

“Težili smo da stvorimo kuće koje su u funkciji doživljaja prirode”, kažu užički arhitekti.

Kuće ne smetaju jedna drugoj, a istovremeno hvataju najlepši pogled; Render: miu arhitekti + Tijana Lazić

Kuće dužom stranom prate izohipse terena i smaknute su kako ne bi smetale jedna drugoj.

Kako dodaju, kuće su koncipirane kao jednostavne, pravougaone forme sa dvovodnim krovom i sa prilazne strane izgledaju vrlo tradicionalno. Takođe i u urbanističkoj postavci su tradicionalne – dužom stranom prate izohipse terena i smaknute su kako ne bi smetale jedna drugoj.

“Težište ideje je u dijagonalnom zasecanju objekata koje ima više značenja i funkcija – predstavlja liniju veze dva objekta na nivou male urbane kompozicije, a istovremeno na nivou svakog od objekata predstavlja liniju otvaranja prema pogledu, jer je na taj način maksimalno produžena staklena površina, kao i liniju povezivanja i prožimanja unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, stvorenog i prirodnog okruženja”, objašnjavaju autori za Gradnju.

 

Poprečni presek objekta 1

Ista forma sa neznatnim modifikacijama

Ona je, napominju, ujedno i linija preko koje se povezuje dnevni boravak u zatvorenom i otvorenom delu kuće, pod krovom i pod nebom, koja služi za uvlačenje otvorenog prostora u kuću i produžetak kuće u prirodu.

“To dijagonalno presecanje je omogućilo da se formira jedan međuprostor, koji uz dodatne opuštajuće sadržaje, hot-tub i saunu, pojačava utisak i atmosferu prožimanja i uživanja u prirodnom ambijentu”, navode iz užičkog biroa.

Kuće su na teren oslonjene preko betonske čaše, koja ih sa jugoistočne strane odiže od terena, čineći naleganje na teren delikatnijim.

“Obe kuće su proistekle iz iste forme, ali su sa neznatnim modifikacijama, što ih čini zanimljivijim, podržavajući ideju prirodnosti i nepravilnosti”, napominju naši sagovornici.

 

Poprečni presek objekta 2

Od okolne arhitekture učimo o uzdržanosti, svedenosti, jednostavnosti.

Kada je u pitanju uticaj okolne arhitekture na njihov projekat, autori kažu da je u područjima ovakvih prirodnih vrednosti uvek značajniji uticaj predela i predeonih vrednosti nego okolne arhitekture.

Tako je volumen i gabarit objekta trebalo prilagoditi uslovima okruženja, vodeći računa o očuvanju predela.

“Od okolne arhitekture učimo o uzdržanosti, svedenosti, jednostavnosti”, zaključak je užičkog arhitektonskog dvojca.

Projekat potpisuje biro miu arhitekti iz Užica; Render: miu arhitekti + Tijana Lazić

Prirodni materijali za uklapanje u prirodni ambijent

Prilikom materijalizacije objekata projektanti su vodili računa o uklapanju objekata u prirodni ambijent, tako da se izbor materijala svodi na materijale iz prirode – drvo, metal, staklo, beton.

U najvećem delu fasada je malterisana i bojena u belo, a u manjem delu je predviđena drvena obloga od termotretiranog drveta.

Fasadna stolarija je aluminijumska sa termoprekidom, portali ka jugu predviđeni su sa fasadnim profilima, dok je ispuna trostruko niskoemisiono staklo.

Krov je sa završnom obradom od biber crepa u mat crnoj boji, a ulazna terasa je sa podnom oblogom od termotretiranog drveta, koje se postavlja na potkonstrukciju.

Krov je sa završnom obradom od biber crepa u mat crnoj boji; Render: miu arhitekti + Tijana Lazić

Temeljenje objekta je preko temeljnih zidova i greda sa pripadajućim temeljnim trakama.

Koncepcija konstrukcije se sastoji od kombinacije čvrstog postamenta i krova od drvenih greda. Konstrukciju objekta čine armiranobetonski stubovi i grede, zidani zidovi i odgovarajući horizontalni i vertikalni serklaži.

Krovna konstrukcija je sa kosim betonskim gredama koje su obrnutog „T“ preseka, oblikovane tako da na njih naležu drvene grede koje formiraju krov.

Između AB stubova zidovi su zidani klima blokom debljine 25 cm. Temeljenje objekta je preko temeljnih zidova i greda sa pripadajućim temeljnim trakama.

 

Podužni presek objekta 1

Luksuz koji samo priroda može da pruži

Što se sadržaja tiče, u pitanju su klasične kuće sa dnevnom zonom otvorenog plana i odvojenom noćnom zonom, gde manja kuća ima jednu spavaću sobu, a veća dve, i obe imaju dodatni prostor za spavanje na galeriji.

Od dodatnih sadržaja tu su peć na drva za podsticanje planinske atmosfere, sauna i hot-tub na terasi za dodatno uživanje.

Autori navode da upravo ti dodatni sadržaji, zajedno sa velikim staklenim površinama koje omogućavaju nesmetan pogled, povezuju otvorene terase i dnevne zone, propuštaju sunčevu svetlost i toplotu, povezuju korisnike sa bliskijim doživljajem prirode.

“Tu se vraćamo na početnu ideju – napraviti mesto za beg iz urbanih stresnih sredina, u luksuz koji samo priroda može da pruži”, napominju iz miu arhitekture.

Velike staklene površine omogućavaju nesmetan pogled na okolinu; Render: miu arhitekti + Tijana Lazić

Za objekat je izdata građevinska dozvola krajem januara 2022. i čeka se lepo vreme da krene izgradnja.

Kako dodaju, najveći izazov u samom projektovanju bilo je sprovesti ideju od početka do kraja, odnosno osmisliti jednostavan način gradnje, na koji mogu da odgovore i manji izvođači.

Ipak, ističu, možda najveći izazov u čitavom projektu bilo je ishodovanje građevinske dozvole od Ministarstva građevinarstva, koje je u ovom slučaju bilo nadležno za izdavanje dozvola jer se lokacija nalazi u Parku prirode, što celu projektnu dokumentaciju i proceduru čini zahtevnijom i komplikovanijom.

“Za objekat je izdata građevinska dozvola krajem januara 2022. i čeka se lepo vreme da krene izgradnja”, kažu na kraju za naš portal užički arhitekti.

Foto-galerija

Render: miu arhitekti + Tijana Lazić
Render: miu arhitekti + Tijana Lazić
Projekat potpisuje biro miu arhitekti iz Užica; Render: miu arhitekti + Tijana Lazić
Projekat potpisuje biro miu arhitekti iz Užica; Render: miu arhitekti + Tijana Lazić
16.928 pregleda; Render: miu arhitekti + Tijana Lazić
16.928 pregleda; Render: miu arhitekti + Tijana Lazić
Situacija; Render: miu arhitekti + Tijana Lazić
Situacija; Render: miu arhitekti + Tijana Lazić

Grafički prilozi

Faktografija

 • naziv projekta: Kuće za odmor
 • mesto: Zlatibor
 • investitor: Kruna računovodstvo Beograd
 • autori projekta: miu arhitekti  – Marija Gardić Lazić, dia i Uroš Lazić, dia
 • godina projektovanja: 2021.
 • površina: Kuća 1 – 140 m2, Kuća 2 – 115 m2
 • spratnost: Pr+Pk
 • autori fotografija/rendera: miu arhitekti + Tijana Lazić, MArh

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Marinko

  Potreban mi je kontakt sa g. Lazicem.

  1. Boban

   Nije bilo lako naći u tekstu, moralo se čitati do druge rečenice, ali evo:

   http://miuarhitekti.com/kontakt/

Ostavite odgovor

Obavezna polja *