Budući izgled Binational River Parka; Render: Overland Partners
Svetski projekti

Na granici SAD i Meksika niče park dužine 10 kilometara

Zajednički rad više od 30 stručnjaka različitih profila rezultirao je sveobuhvatnim konceptom projekta ekološke obnove na delu reke Rio Grande.

Kao deo strategije koju su su krajem 2021. godine razvili ambasador SAD u Meksiku Ken Salazar i ambasador Meksika Esteban Moktezuma, u saradnji sa političarima i biznismenima južnog regiona Teksasa i meksičke države Tamaulipas, planirana je i izgradnja Binational River Parka.

Prema projektu koji potpisuje firma Overland Partners u saradnji s praksom Able City, predviđeno je da se park prostire duž reke Rio Grande, između Lareda u Teksasu i Novog Lareda u Meksiku, a sve u cilju obnavljanja i revitalizacije ekosistema, kao i razvoja turizma i slavljenja multikulturalnosti na ovoj pograničnoj teritoriji.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Park će se prostirati od Lareda u Teksasu do Novog Lareda u Meksiku

Detaljno proučavanje fizičkog konteksta

Kako prenosi ArchDaily, selekciju predloženih idejnih rešenja su izvršili grad Laredo i članovi Radne grupe Binational, javno-privatnog konzorcijuma.

Nakon što su izabrani za pobednike, arhitekti iz Overland Partnersa su od 7. do 9. februara ove godine organizovali radionicu sa međunarodnim stručnjacima iz firmi OLIN Studios i ARUP, kao i sa kompanijama Crane Engineering i LAN Hydrology, kako bi razumeli potrebe projekta i proučili fizički kontekst.

U radionici je učestvovalo 35 različitih stručnjaka; Foto: Overland Partners

Park uz reku dužine 10 kilometara identifikovan je kao projekat ekološke obnove.

Oko 35 ljudi učestvovalo je u nizu vežbi gde su oblikovali svoje vizije, ali i u više navrata posetili lokaciju, što je rezultiralo sveobuhvatnim konceptom projekta.

„Inspirisani smo i uzbuđeni jedinstvenim izazovima koje projekat ove veličine predstavlja, u ekološkom, društvenom i kulturnom smislu. Park uz reku dužine 10 kilometara identifikovan je kao projekat ekološke obnove, koji će revitalizovati ekosistem reke, privredu, dodati kulturna dobra kao što su javna umetnost i privući turiste sa obe strane reke, pretvarajući prostor u međunarodno obeležje koje spaja dve zajednice u jednu“, rekli su iz Overland Partners.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *