Kuća na drvetu? Ili beton na drvetu? Foto: Gustavo Sosa Pinilla
Svetski projekti

Stub je stablo, a ploče čine krošnju: Ovako izgleda „malo“ drugačija kuća na drvetu

Kuća na periferiji Buenos Airesa organizovana je i „naseljena“ na način na koji ptice naseljavaju drvo.

Arhitektonska firma Estudio Botteri-Connell osmislila je objekat simboličnog naziva Kućica na drvetu kao spoj strukture koja je poput krošnje izdignuta od tla i okolnog vrta kroz koji se naizmenično prepliću svetlost i senke. Ovakva kombinacija otvorenog i zatvorenog prostora osmišljena je za život mladog bračnog para sa dvoje dece kojima je donekle ispunjena želja čitave porodice da žive u jednoj vrsti kuće na drvetu.

Foto: Gustavo Sosa Pinilla

Stubovi imitiraju stablo drveta, dok se ploče poput grana šire i zajedno sa svojim specifičnim sadržajima čine krošnju drveta.

Struktura ove kuće definiše prostor, kao i način života u njoj. Masivni stubovi kuće imitiraju stablo drveta, dok se ploče šire poput grana i zajedno sa svojim specifičnim sadržajima čine krošnju drveta.

Gledano sa strane, zaista se može shvatiti ova ideja jer zahvaljujući brojnim betonskim konzolama i stubovima kuća zaista izgleda kao drvo.

Foto: Gustavo Sosa Pinilla

Okolno dvorište i terasasti vrtovi se međusobno prepliću stvarajući zasenčene prostore, koji imaju različite stepene intimnosti.

Foto: Gustavo Sosa Pinilla

Jezerca

Voda je ključni deo projekta. Ona se u vidu jezeraca provlači ispod samog objekta i čini ovu strukturu još prirodnijom. Element vode je smešten na otvorenom, u centralnom delu kuće, pa zajedno sa prirodnim osvetljenjem i vazduhom čini regulator atmosfere i pravi balans izgrađenog i prirodnog.

Foto: Gustavo Sosa Pinilla

Kuća ima svega 180 metara kvadratnih životnog prostora.

Foto: Gustavo Sosa Pinilla

Objekat je osmišljen kao poluotvoreno „biće“ koje podstiče sanjarenje i čini iskustvo „naseljavanja“ zanimljivijim i intenzivnijim, navode arhitekte.

Foto: Gustavo Sosa Pinilla

Grafičke podloge

Osnova partera
Osnova partera
Osnova sprata
Osnova sprata
Osnova krovne ravni
Osnova krovne ravni
Presek
Presek
Segment preseka
Segment preseka

Foto: Gustavo Sosa Pinilla; Crteži: Estudio Botteri-Connell via ArchDaily

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *