Sun Tower u Kini Foto: OPEN Architecture
Svetski projekti

24 spektakularna projekta čiji završetak očekujemo u 2024. godini

Vodimo vas na arhitektonsko krstarenje globusom kako bismo sagledali projekte najpoznatijih svetskih firmi čija je realizacija pri kraju ili barem „tu negde“.

Osveženi prazničnim odmorom, dok još uvek sležemo utiske nagomilane u proteklih 12 meseci, istovremeno se unapred radujemo svetskim arhitektonskim projektima planiranim za otvaranje tokom nove, 2024. godine.

Kako se Pariz priprema da bude domaćin Letnjih olimpijskih igara 2024, u „gradu svetlosti“ planiran je završetak nekoliko važnih projekata kako bi se podržao ovaj globalni događaj.

Još jedna prekretnica za francusku prestonicu biće ponovno otvaranje katedrale Notr Dam, pošto su radovi na rekonstrukciji spomenika iz 12. veka, oštećenog u požaru, sada već pri kraju.

Izbor sastavljen od 24 projekta obuhvata različite razmere i programe, a među njima su i radovi na restauraciji i proširenju, kao što je plan studija OMA za Egipatski muzej u Torinu ili Grand Residential Building Dejvida Čiperfilda u Belgiji, a tu su i objekti kulture u Aziji i Evropi, kao i ekološki svesne zgrade poput hotela u SAD po projektu Studija Gang.

Čitajte dalje da biste otkrili projekte čije otvaranje željno očekujemo u 2024. godini.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

 

Restauracija katedrale Notr Dam u Parizu

Katedrala Notr Dam u Parizu; Foto: Cassie Gallegos (Unsplash)

Katedrala bi trebalo da bude ponovo otvorena u decembru 2024, a neki radovi na sanaciji nastaviće se i nakon ovog datuma.

Čuveni gotički spomenik u centru Pariza zatvoren je za javnost od 2019. godine, kada je razorni požar zahvatio njegov krov koji je doveo do urušavanja tornja iz 19. veka i ugrožavanja njegovih kamenih svodova.

Napori za obnovu su brzo počeli. Nedavno je završeno unutrašnje čišćenje kamenih zidova, a rekonstrukcija tornja je pri kraju. Katedrala bi trebalo da bude ponovo otvorena u decembru 2024, nakon ambicioznog roka koji su postavile francuske vlasti. Neki radovi na sanaciji će se nastaviti i nakon ovog datuma.

 

Museo Egizio u Torinu – OMA

Museo Egizio prema projektu studija OMA; Foto © OMA (Alessandro Rossi)

Predlog se fokusira na inkluzivnost, sa natkrivenim dvorištem i međusobno povezanim urbanim prostorijama za dobrodošlicu svim posetiocima.

Arhitekta David Gianoten, partner u praksi OMA, i grčki web developer Andreas Karavanas nagrađeni su na konkursu za renoviranje najstarijeg svetskog muzeja kulture starog Egipta, osnovanog 1824. godine. Pobednički projekat predviđa transformaciju i repozicioniranje muzeja kao naučne destinacije, kao i revitalizciju javnih prostora.

U saradnji sa lokalnim arhitektama i istorijskim konsultantom, predlog se fokusira na inkluzivnost, sa natkrivenim dvorištem i međusobno povezanim urbanim prostorijama za dobrodošlicu svim posetiocima, a prema najavama, projekat bi trebalo da bude završen tokom 2024. godine.

 

Canopy Gulbenkian Garden u Lisabonu – Burro Happold

Canopy Gulbenkian Garden u Lisabonu; Vizuelizacija: Luxigon

Krov sa nadstrešnicom inspirisan je „engawom“, tradicionalnim japanskim arhitektonskim elementom dizajna.

Inspirisan „engawom“, tradicionalnim japanskim arhitektonskim elementom dizajna, novi krov sa nadstrešnicom za portugalsku Fondaciju Gulbenkian ispuniće važnu funkciju za prostorije zgrade i njene posetioce od prve polovine 2024. godine, najavljeno je iz britanske firme Buro Happold.

Engawa znači „prostor između“, mesto gde se stvara zasenčeni, zaštićeni prostor iz kojeg se mogu posmatrati bašte. Svojim impresivnim širokim oblikom, nova nadstrešnica stvara takav prelazni prostor između glavnih prostorija Fondacije, uključujući Muzej moderne umetnosti i park iza njega.

 

Olimpijsko i paraolimpijsko selo u Parizu  – Dominik Pero

Olimpijsko i paraolimpijsko selo za OI u Parizu 2024; Vizuelizacija: © Dominique Perrault Architecture

Selo je dizajnirano tako da postane stalna zajednica u Parizu nakon zatvaranja Olimpijskih igara.

Olimpijske igre predstavljaju jedan od najpoznatijih sportskih događaja na svetu, skup koji ima važne implikacije na prostorno planiranje i infrastrukturu grada domaćina, što je u slučaju letnje Olimpijade 2024. godine popularni „grad svetlosti“.

Francuski arhitekta Dominik Pero zadužen je za master plan i viziju Olimpijskog i paraolimpijskog sela za nastupajuće OI. Ugošćavajući raznolik program na površini od 119.000 kvadratnih metara, selo je dizajnirano tako da postane stalna zajednica u Parizu nakon zatvaranja igara.

 

Koncertna dvorana Kineske filharmonije u Pekingu – MAD Architects

Koncertna dvorana Kineske filharmonije u Pekingu prema projektu MAD Architects; Vizuelizacija: MAD Architects

Predviđena da bude stalni dom Kineske filharmonije, zgrada od 26.000 kvadratnih metara dodeljena je MAD-u na konkursu 2014. godine.

Koncertna dvorana u Pekingu, koju je dizajnirao studio MAD Architects pod vođstvom Ma Iansonga, blizu je završetka. Predviđena da bude stalni dom Kineske filharmonije, zgrada od 26.000 kvadratnih metara dodeljena je MAD-u na konkursu 2014.

Kako je najavljeno, objekat će uspostaviti novo središte za klasičnu muziku i kulturnu razmenu po planiranom završetku 2024. godine, uprkos početnim predviđanjima koja su predviđala otvaranje početkom godine na izmaku.

 

Čoarvemátta u Norveškoj – Snøhetta

Čoarvemátta u severnoj Norveškoj; Vizuelizacija: © Lucian R

Objekat je posvećen jačanju dve važne kulturne institucije u Sapmiju – kulturnom regionu koji tradicionalno naseljava narod Sámi.

Novi kulturno-obrazovni objekat gradi se u Kautokeinoinu u severnoj Norveškoj, a posvećen je jačanju dve važne kulturne institucije u Sapmiju – kulturnom regionu koji tradicionalno naseljava narod Sami.

Njihovo Nacionalno pozorište, kao i Sami srednja škola i škola za uzgoj irvasa biće smeštene u istoj strukturi koju je dizajnirao studio 70°N arkitektur, u saradnji sa Snohettom i umetnikom i arhitektom Joarom Nangom. Planirano je da Čoarvematta bude otvorena sledeće godine.

 

Hotel Populus u Denveru – Studio Gang

Populus Hotel u Denveru, SAD; Vizuelizacija: © Studio Gang

Objekat bi trebalo da postane prvi ugljenično pozitivan hotel u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj projekat Studija Gang trebalo bi da postane prvi ugljenično pozitivan hotel u Sjedinjenim Američkim Državama, a planirano je da se otvori 2024. godine u Denveru, najvećem gradu savezne države Kolorado.

Razvoj teži da kombinuje inovativne tehnike izgradnje i pažljivo odabrane materijale, kao i da sarađuje sa lokalnim poljoprivrednim i šumarskim partnerima kako bi pronašli metode za izdvajanje više ugljenika nego što se procenjuje da će objekat proizvesti tokom svog životnog veka.

 

The Greenwich u Njujorku – Rafael Vinjoli

The Greenwich by Rafael Viñoly na Menhetnu; Foto: © Michael Young

Vitka, visoka struktura tornja integriše izloženi betonski stub i zakrivljenu staklenu fasadu.

Ranije ove godine, u samom srcu njujorškog Menhetna nastavljena je izgradnja ove stambene kule od 88 spratova, koju je arhitektonski oblikovao američki arhitekta urugvajskog porekla Rafael Vinjoli, jedan od velikana struke koji su nas, nažalost, napustili prošle godine.

Smeštena na adresi Greenwich street 125, vitka, visoka struktura tornja integriše izloženi betonski stub i zakrivljenu staklenu fasadu, naglašavajući svoj prepoznatljiv arhitektonski i strukturalni pristup. Očekuje se da će neboder The Greenwich by Rafael Viñoly biti završen 2024. godine.

 

Biblioteka grada Pekinga – Snøhetta

Nova gradska biblioteka u Pekingu; Foto: © Zhu Yumeng

Pod krošnjom nalik šumi biće po završetku izgradnje smeštena najveća bibliotečka čitaonica na svetu.

Planiran da bude otvoren početkom 2023. godine, novi objekat gradske biblioteke u Pekingu ima za cilj da ponudi novu vrstu javnog prostora usredsređenog na učenje, razmenu znanja i otvorene diskusije.

Još uvek u izgradnji, ali sa naznakama završetka u narednih 365 dana, biblioteka koju su dizajnirali Snøhetta i kineski institut ECADI pokrivena je krošnjom nalik šumi, pod kojom će biti smeštena i najveća bibliotečka čitaonica na svetu. Ceo tekst ovde

 

Sun Tower u Jantaju, Kina – OPEN Architecture

Sunčev toranj u Kini: Foto: OPEN Architecture

Objekat usredsređen na odnos između čoveka i prirode ponudiće niz kulturnih programa dostupnih javnosti i otvorenih ka gradu.

Zamišljen kao obeležje kineskog grada Jantaja, kula Sun Tower po projektu firme OPEN Architecture dostigla je svoju punu visinu u julu 2023. godine

Planiran za završetak u 2024. godini, objekat usredsređen na odnos između čoveka i prirode ponudiće niz kulturnih programa dostupnih javnosti i otvorenih ka gradu.

 

Stambena zgrada Grand u Belgiji – Dejvid Čiperfild

Restaurirani Hotel Grand; Vizuelizacija: © David Chipperfield Architects

Restauracija nastoji da postojeći hotel transformiše u stambenu zgradu uz očuvanje njegovog statusa znamenitosti.

Započeta 2019. godine, restauracija Grand hotela u obalskom gradu Niuvport u Belgiji nastoji da postojeći objekat rekonstruiše u stambenu zgradu uz očuvanje njegovog statusa znamenitosti.

Projekat, koji je predviđen za završetak tokom 2024. godine, uključuje prilagođavanje i proširenje istorijske strukture sa fokusom na „osetljivo razumevanje vrednosti nasleđa“.

 

Trgovačka četvrt u Sijanu, Kina – Heatherwick Studio

Trgovačka četvrt u kineskom Sijanu; Vizuelizacija: © Devisual

Obuhvatajući površinu od 111.000 kvadratnih metara, projekat integriše kancelarije, stanove, hotel, kao i zelene i društvene površine.

Britanska arhitektonska praksa Heatherwick Studio dizajnirala je novi šoping kvart u Sijanu, slaveći keramičko nasleđe tog milionskog kineskog grada.

Obuhvatajući površinu od 111.000 kvadratnih metara, projekat integriše kancelarije, stanove, hotel, kao i zelene i javne površine. Trenutno je u izgradnji, a završetak je predviđen za 2024.

 

SAP Garden u Minhenu – Buro Happold

Minhenski SAP Garden; Vizuelizacija: 3XN

SAP Garden će sadržati tri klizališta za profesionalni i masovni sport, prodavnice za navijače, kancelarijske i konferencijske prostore…

Novi dom za hokejaški tim Munich Red Bullsa i dodatni dom za košarkaški klub legendarnog minhenskog Bajerna, SAP Garden će privlaćiti na hiljade posetilaca kada se, kako je najavljeno iz prakse Buro Happold, otvori tokom ove godine.

Prema projektu, SAP Garden će biti multifunkcionalno mesto, sa tri klizališta za profesionalni i masovni sport, prodavnicama za navijače, kancelarijskim i konferencijskim prostorima, kao i garažom. Pored toga, stalno klizalište može biti pokriveno za druge sportove i događaje.

 

Neboderi One High Line u Njujorku – BIG

One High Line neboderi; Foto: © Evan Joseph, ljubaznošću One High Line

Tornjevi koji se uvijaju spajaju funkciju stanovanja sa maloprodajnim i komercijalnim prostorima.

Trenutno pri samom kraju izgradnje, BIG-ov projekat One High Line u Njujorku trebalo bi da bude otvoren početkom 2024. godine, ostvarujući interakciju sa legendarnim susedima kao što su zgrada IAC Frenka Gerija i Whitney Museum Renca Pjana.

Organizovani oko centralnog javnog dvorišta, tornjevi koji se uvijaju spajaju funkciju stanovanja sa maloprodajnim i komercijalnim prostorima.

 

Veliki egipatski muzej u Gizi – Heneghan Peng

Veliki egipatski muzej; Foto: © Lina Shaker

Iako su neki delovi izložbe postali dostupni, veliko otvaranje muzeja nije održano ni tokom 2023. godine.

Nakon što je doživeo nekoliko kašnjenja od konkursa za dizajn 2002. godine, Veliki egipatski muzej predstavlja jedan od dugo očekivanih projekata na međunarodnom nivou. Po završetku, postaće najveći svetski muzej posvećen jednoj civilizaciji.

Iako su neki delovi izložbe postali dostupni, veliko otvaranje muzeja nije održano ni tokom 2023. godine. Ovih dana, veb sajt muzeja prikazuje podnaslov „Očekivano otvaranje: kasno proleće 2024.“.

 

Projekat Sun Rock na Tajvanu – MVRDV

Tajvanski Sun Rock; Vizuelizacija: MVRDV

Projekat nastoji da postane „izgrađeni manifest“ koji otelotvorava viziju kompanije za budućnost bez ugljenika.

Projekat MVRDV za potrebe tajvanske elektroenergetske kompanije Taipower predstavlja alat za proizvodnju energije zasnovan na programiranom vođenju podataka. Odražavajući posvećenost Tajvana tranziciji zelene energije, dizajn optimizuje proizvodnju solarne energije na licu mesta.

Funkcionišući kao operativni objekat sa kancelarijama, radionicom za održavanje, skladištem i javnom galerijom, projekat nastoji da postane „izgrađeni manifest“, koji otelotvoruje viziju kompanije za budućnost bez ugljenika.

 

Nacionalni muzej Zayed u UAE – Foster + Partners

Nacionalni muzej Zayed u Ujedinjenim Arapskim Emiratima; Vizuelizacija: Ljubaznošću Foster + Partners

Da bi proslavio zaostavštinu šeika Zajeda, muzej je smešten u uređenoj bašti koja odražava vremensku liniju njegovog života.

Dizajniran kao počast preminulom šeiku Zajedu bin Sultanu Al Nahjanu, Nacionalni muzej Zayed ima za cilj da postane centralna tačka kulturnog distrikta ostrva Sadijat u Emiratima. Prema veb stranici Foster + Partners, projekat bi trebalo da bude završen 2024. godine.

Predstavljajući evoluciju UAE, muzej spaja savremenu efikasnost sa tradicionalnim arapskim dizajnom i gostoprimstvom. Da bi proslavio zaostavštinu šeika Zajeda, muzej je smešten u uređenoj bašti koja odražava vremensku liniju njegovog života.

 

Proširenje Palmerovog muzeja u Pensilvaniji – Allied Works

Palmerovog muzeja umetnosti u SAD; (Foto: © Jeremi Bittermann/JSBA

Dizajn obuhvata 20 galerija, nove edukativne i prostore za događaje, muzejsku prodavnicu i kafić, stazu za skulpture i otvorene terase.

Izgradnja nove zgrade Palmerovog muzeja umetnosti (eng. Palmer Museum of Art), smeštene u okviru Državnog univerziteta Pensilvanije u SAD, uveliko je u toku, jer nedavno objavljene slike prikazuju skoro završen objekat.

Predviđen da se otvori 1. juna sledeće godine, kompleks od blizu 70.000 kvadrata će udvostručiti prostor galerije za smeštaj preko 10.000 komada. Dizajn obuhvata 20 galerija, nove edukativne i prostore za događaje, muzejsku prodavnicu i kafić, stazu za skulpture i otvorene terase.

 

Aerodrom Navi Mumbaj u Indiji – Zaha Hadid Architects

Međunarodni aerodrom Navi Mumbaj; Vizuelizacija: © Zaha Hadid Architects

Delokrug ZHA uključuje novu zgradu terminala, toranj za kontrolu vazdušnog saobraćaja i povezane pristupne tačke.

Praksa Zaha Hadid Architects (ZHA) je 2018. godine pobedila na međunarodnom konkursu za dizajn međunarodnog aerodroma Navi Mumbaj (NMIA), ključnog infrastrukturnog projekta za najveći grad Indije.

Rešavajući probleme sa kapacitetom na postojećem aerodromu Čatrapati Šivadži, delokrug ZHA uključuje novu zgradu terminala, toranj za kontrolu vazdušnog saobraćaja i povezane pristupne tačke. Prema The Times of India, aerodrom bi trebalo da postane operativan do decembra 2024. godine.

 

Centar za vodene sportove na OI u Parizu – VenhoevenCS i Ateliers 2/3/4/

Centar za vodene sportove na OI u Parizu 2024; Vizuelizacija: © Proloog

Objekat će nakon Olimpijskih igara u Parizu biti namenjen stanovnicima okolnog predgrađa Sen Deni.

Nastavljajući listu arhitektonskih projekata planiranih za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, arhitekte iz holandske prakse VenhoevenCS i njihove francuske kolege iz Ateliers 2/3/4/ dizajnirali su svestrani centar za vodene sportove.

Planiran za multifunkcionalnu upotrebu, uključujući vaterpolo, skokove u vodu i takmičenja u sinhronom plivanju, objekat će nakon Olimpijskih igara biti namenjen stanovnicima okolnog predgrađa Sen Deni.

 

Queensland Performing Arts Center u Australiji – Snøhetta

Queensland Performing Arts Center u Brizbejnu; Vizuelizacija: © Visualiii

Planiran za otvaranje 2024. godine, centar će doneti dinamičan i svestran kulturni prostor u srce Brizbejna.

Godine 2019, norveška arhitektonska praksa Snohetta je zajedno sa partnerskom kompanijom Blight Rayner Architecture iz Brizbejna pobedila na konkursu za dizajn Centra za scenske umetnosti Kvinslenda (QPAC).

Projekat koji finansira vlada Australije ima za cilj da unapredi ponudu QPAC-a, ugošćavajući balet, operu, dramu i brodvejske mjuzikle sa svojih 1.500 mesta. Planiran za otvaranje 2024. godine, centar će doneti dinamičan i svestran kulturni prostor u srce Brizbejna.

 

Univerzitet Hida Takajama u Japanu – Sou Fujimoto Architects

Univerzitet Hida Takajama u ruralnom Japanu; Vizuelizacija: Ljubaznošću Sou ​​Fujimoto Architects

Dizajn prakse Soua Fudžimotoa sadrži strukturu organskog oblika inspirisanu pejzažom, zajedno sa krovom po kojem se može hodati.

Planiran za otvaranje tokom 2024. godine, Univerzitet Hida Takajama u ruralnom Japanu fokusira se na revitalizaciju zanemarenih regiona, negovanje zajednice i proslavljanje kulturnog bogatstva prirode.

Dizajn prakse slavnog Soua Fudžimotoa sadrži strukturu organskog oblika inspirisanu pejzažom, zajedno sa krovom po kojem se može hodati. Ova inicijativa ima za cilj da se proširi sa još 11 regionalnih centara za učenje širom Japana.

 

The Village na Univerzitetu Džons Hopkins u SAD – BIG

Studentski centar The Village u državi Merilend, SAD; Vizuelizacija: Bjarke Ingels Group

Otvorena i moderna ustanova ima za cilj da revitalizuje društveno iskustvo u kampusu ove privatne istraživačke institucije.

Univerzitet Džons Hopkins iz Baltimora izabrao je BIG da dizajnira svoj novi studentski centar pod nazivom The Village (srp. selo). Ova otvorena i moderna ustanova ima za cilj da revitalizuje društveno iskustvo u kampusu ove privatne istraživačke institucije.

Dizajn je dobio pozitivne kritike studenata, osoblja i bivših studenata uključenih u proces selekcije. Planirano je da se izgradnja završi do jeseni 2024. godine, saznaje ArchDaily.

 

Muzej moderne umetnosti u Varšavi – Buro Happold

Muzej moderne umetnosti u Varšavi; Vizuelizacija: Boundary

Muzej moderne umetnosti zamišljen je kao monolitna kocka prekrivena belom betonskom fasadom.

Smeštena u blizini Palate kulture, nova impresivna zgrada Muzeja moderne umetnosti trebalo bi da postane kulturna ikona grada Varšave, a projekat za njenu izgradnju takođe potpisuje agilni britanski studio Buro Happold.

Muzej je zamišljen kao monolitna kocka prekrivena belom betonskom fasadom. Pored svog kolege, pozorišta TR Varšava, koje je još uvek u fazi planiranja, biće sastavni deo formiranja novog kulturnog srca u poljskoj prestonici kada otvori svoja vrata za javnost u 2024. godini.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Arhitekta

    Vi uopšte ne sagledavanje realnost konteksta. „Ložite“ mlade kolege, i sami „naloženi“.
    Prestaću da vas pratim, ipak imam 28god rada u struci, u 4 evropske države.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *