Dizajneri iz poznatog pekinškog studija za arhitekturu preuredile su istorijsku lokaciju iz 16. veka u interaktivni prostor za decu. 

Courtyard Kindergarten u Pekingu ime je projekta osmišljenog s namerom da se očuva kulturno nasleđe ove vremešne atrakcije tako što će mu se pridodati potpuno nova namena. Pretvaranje stare arheološke lokacije u vrtić otvoren za sve pekinške mališane podrazumevalo je i dodavanje novih objekata, uključujući i „dinamički plutajući krov“ koji okružuje istorijsko dvorište. Projekat takođe karakterišu zaobljeni elementi i pejzaž nalik onom na Marsu.

Ako deca ne budu dobra, krov će se spustiti na njih. Arhitekte su osmislili projekat kontrirajući ovoj izreci.

Kako prenosi Inhabitat, MAD arhitekte su direktnu inspiraciju za ovaj projekat našle u staroj kineskoj poslovici kojom se deci pretilo da će se krov spustiti na njih ako budu nevaljala. Može se reći da su arhitekte ovim projektom udarile kontru i tako osmislile krov neobično zabavnog izgleda, na kojem će deca moći slobodno da se igraju, da se bave sportom i aktivnostima na otvorenom.

Humani enterijer zabavnog vrtića

Učionice, biblioteka, mali teatar i gimnazija biće smešteni ispod krova u novoj zgradi otvorenog plana. Stakleni zidovi omogućiće puno prirodnog svetla, kao i pogled na zelenilo i druge objekte od istorijskog značaja koji se nalaze u okolini.

Priroda i društvo

Zgrada će obuhvatiti i tri postojeća stabla i time stvoriti minijaturna dvorišta u zatvorenom kako bi deca i unutra mogla da se povežu s prirodom. Vrtić će moći da prihvati 400 dece starosti od dve do pet godina.

Radovi na projektu su krenuli ovog meseca i očekuje se da će vrtić krenuti sa radom na jesen 2019.

Vizualizacije: MAD Architects

Kad ste već ovde…