Moderna brvnara prkosne geometrije po projektu studija Arkitektværelset (Foto: Marte Garmann za studio Arkitektværelset)
Svetski projekti

Moderna brvnara koja kapuljačom prkosi vremenskim (ne)prilikama

Smeštena visoko na jednoj norveškoj planini gde vladaju surove vremenske prilike nalazi se skulpturalna drvena brvnara s izdržljivom fasadom i elegantnim enterijerom.

Ovaj neobični planinski projekat delo je norveškog studija Arkitektværelset koji je do sada uspešno izveo nekolicinu ekološko-građevinskih izazova sličnog tipa. U slučaju ove brvnare, projekat su uslovili razni faktori od vremenskih (ne)prilika, pa sve do strogih građevinskih propisa, što je samo ohrabrilo razigranu kreativnost arhitekata. Tako je ova savremena brvnara dobila krov koji više liči na jedan odevni predmet.

Fascinantni objekat se nalazi na nadmorskoj visini od 1.125 metara.

Krov poput kapuljače štiti prozore, a pritom savršeno odgovara na lokalne građevinske propise za nagib krovnih ravni.

Budući da se objekat nalazi u blizini lavinske aktivnosti (ali opet dalje od kritične zone) projektanti su fasadu  dizajnirali u obliku kapuljače. Inhabitat prenosi da ovaj element poput haube ima za cilj da zaštiti prozore, a pritom savršeno odgovara na lokalne građevinske propise koji nalažu da krovovi stambenih objekata stoje pod uglom od 22 do 27 stepena.

Prednja strana objekta okrenuta je ka obližnjem jezeru.

Kapuljača štiti oči i vrat

Arhitekta Grethe Løland iz norveškog studija Arkitektværelset izjavio je da je oblik kapuljače zadržan još od početnih skica projekta:  “Krov spuštenog oboda štiti ‘oči’ kabine u prednjem delu i sprečava kišu da kaplje niz glavni ulaz u njen ‘vrat’. Zbog svog neobičnog izgleda, objekat je postao jedinstvena skulptura u okruženju u kojoj većina brvnara izgleda slično, a našim klijentima se zaista dopao njen oblik.“

Spoljni „omotač brvnare napravljen je od neobrađene borovine, dok je osnovni objekat ofarban u crno.

Crna karoserija utopljena drvetom

Vizuelni efekat još je jači zahvaljujući fasadi izrađenoj od panela od neobrađene borovine koja stoji u kontrastu sa crnom „karoserijom“ osnovnog dela brvnare. Veliki prozori osim što pružaju fantastičan pogled na prirodnu okolinu, unose i obilje prirodnog svetla u elegantan i moderan enterijer, obložen hrastovim drvetom.

Elegantan enterijer broji nekoliko prostranih soba, a ukupna kvadratura iznosi 73 metara kvadratnih.

Sauna se u ovoj kući može po potrebi koristiti i kao soba za goste.

U prednjem delu objekta nalaze se kuhinja i dnevni boravak, dok se zadnji deo sastoji od glavne spavaće sobe, kupatila i saune (koja po potrebi služi kao gostinska soba), dok se na tavanu otvorenog plana može smestiti do osam osoba. U brvnari može da spava ukupno 12 osoba.

Fotografije: Marte Garmann za studio Arkitektværelset

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *