Arhitektura

Matematika i arhitektura: Betonska kuća s fasadom u obliku Mebijusove trake

Delo na slikama eksperimentalni je projekat koji potpisuje arhitekta Antony Gibbons, a za koji se nadamo da će uskoro biti izveden.

Gibbons je u ovom radu želeo da istraži mogućnosti Mebijusove trake, matematičke površine sa samo jednom stranom i jednom graničnom komponentom. Ova površ, koja nastaje od pravougaone trake tako što se jedna stranica zarotira za 180 stepeni i zalepi sa naspramnom stranicom, u projektu nazvanom Mobius poslužila je za oblikovanje betonske fasade novog objekta za stanovanje.

Arhitekta u ovom projektu ​​koristi matematički oblik za kreiranje kružne fasade sa otvorenim enterijerom.

Arhitekta u ovom projektu ​​koristi matematički oblik za kreiranje kružne fasade sa centralizovanim, otvorenim enterijerom. Dok se betonska ljuska okreće i otvara prema gore, osnovni objekat je od poda do plafona u prozorima, a glavna vrata vode od velikog dnevnog boravka do okolnog bazena u obliku polumeseca. U središtu objekta nalazi se kružna kuhinja sa krovnim prozorima koji joj pružaju neometano prirodno osvetljenje.

Kako navodi DesignBoom, u objektu se takođe nalazi i zakrivljeno stepenište koje obuhvata Mebijusovu traku i vodi prema krovnoj terasi.

U nastavku, pogledajte još rendera budućeg objekta.

Vizualizacije: Anthony Gibbons Designs

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Ceda

    Meni ovo lici na Zahu Hadid

Оставите одговор

Obavezna polja *