Foto: Luís Rebelo de Andrade
Svetski projekti

Mala crvena kuća koja je razbila veliko zeleno okruženje

Pogledajte zanimljiv primer komplementarnog odnosa boja kuće i njenog neposrednog okruženja.

Kuća zvana Casa 3000 nalazi se u Portugalu i podignuta je u ataru površine 500 hektara na kojem nema ničega sem šuma, njiva i livada. Zbog toga postojanje ovog domaćinstva pomalo deluje nestvarno.

Prisutne komplementarne boje, zelena i crvena, stoje u savršenom skladu gde zelena zauzima veću površinu ali se crvena svojim intenzitetom efektno ističe. Arhitekta Luís Rebelo de Andrade, koji potpisuje ovaj projekat, opisao je ova imanje kao dominantni orijentir koji je uneo živost u ovu prilično jednoličnu oblast.

Foto: João Guimarães – JG Photography

Kuća dominira terenom ne samo zbog njenog kolorita već i zbog arhitekture koja stoji u kontrastu s ravnim, jednoličnim terenom.

Kuća je jednostavna, jasna ali upečatljiva. Ona toliko dominira terenom ne samo zbog njenog kolorita već i zbog arhitekture koja stoji u kontrastu s ravnim, jednoličnim terenom. „Kada pogledate ovaj objekat nametnuće vam se pomisao da je inspirisan dečijim crtežom, a zapravo je zasnovan na zamisli o idiličnom životu u američkoj preriji.“ – kaže arhitekta Luís Rebelo de Andrade za ArchDaily.

Foto: João Guimarães – JG Photography

Nije dečija igra

Iako će neko zaista pomisliti da je kuća inspirisana dečijim crtežom, kada se pogleda ispod haube odmah je jasno da ova kuća tehnološki pripada 21. veku. Naime, ovo imanje projektovano je a zatim i izgrađeno tako da se minimalizuju troškovi i vreme izgradnje a da se što veći akcenat stavi na održivost celog kompleksa. Dosta sunčanih portugalskih dana omogućava da solarni paneli ovog imanja generišu više energije nego što je potrebno za funkcionisanje domaćinstva.

Foto: João Guimarães – JG Photography

Pitom enterijer

Što se tiče enterijera, kuća deluje daleko pitomije i prirodnije. Iako se u ovde provlači crvena boja s fasade, u njoj dominiraju prirodni materijali poput hrasta, vedre teksture kao one na ćilimima, ali i autentični detalji od keramike koji čine prostor kompletnim.

Foto: Carlos Cezanne
Foto: Carlos Cezanne
Foto: Carlos Cezanne
Foto: Carlos Cezanne
Foto: Carlos Cezanne
Foto: Carlos Cezanne
Foto: Carlos Cezanne

Grafičke podloge:

Tehnički crteži: osnova i izgleda

Foto: João Guimarães – JG Photography, Carlos CezanneLuís Rebelo de Andrade 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *