Rad na ovom projektu bio je mala borba protiv smrtnosti.
Aktuelno

Na prodaju kuća za koju tvrde da sprečava STARENJE

Ako ste se pitali koja je cena večite mladosti, odgovor je: milion i po dolara!

Kuća pred vama je originalno zamišljena kao „interaktivna laboratorija“ a projektovao ju je japanski arhitekta Shusaku Arakawa zajedno sa svojom ženom, pesnikinjom Madeline Gins. Nalazi se u Istočnim Hemptonima, prestižnom naselju pokraj Njujorka i malo je reći da po izgledu žestoko odudara od okoline.

No, neki tvrde da ona upravo zbog svoje specifične strukture i šašavog dizajna, pospešuje zdravlje i usporava starenje. Naime, autori su za svoj projekat govorili da njegova neobična forma tera ljude da koriste svoja tela na neočekivane načine, izazivajući ravnotežu i stimulišući imuni sistem.

Neobična forma kuće tera ljude da koriste svoja tela na neočekivane načine, izazivajući ravnotežu i stimulišući imuni sistem.

Kuća je od pre neki dan dostupna na tržištu za 1.495.000 dolara, što je poprilično niska cena za Hemptone, pogotovo uzevši u obzir kulturno-istorijski aspekt projekta.

Kuća broji 255 kvadrata, obojena je u ukupno 52 jarke boje i, izuzevši zidove, ne sadrži niti jednu ravnu površinu. Samim tim, kretanje u objektu je izuzetno otežano, pa su svuda po enterijeru montirani rukohvati kako bi gosti mogli malo lakše da hodaju.

Mala borba protiv smrtnosti

Inače, Shusaku Arakawa i Madeline Gins su se upoznali početkom šezdesetih godina prošlog veka i naredne četiri decenije proveli zajedno. Autori su knjige „Arhitektonsko telo“ u kojoj su uveli termin bioscleave koji se odnosi na način na koji telo prihvata okolinu ili se odvaja od nje.

Kuća u Hemptonima njihov je prvi zajednički arhitektonski projekat koji je naziv dobio upravo po pomenutom terminu. Rad na ovom projektu bio je njihova mala borba protiv smrtnosti.

Fotografije: Brokerska kompanija Brown Harris Stevens

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *