Ako ste se pitali koja je cena večite mladosti, odgovor je: milion i po dolara!

Kuća pred vama je originalno zamišljena kao „interaktivna laboratorija“ a projektovao ju je japanski arhitekta Shusaku Arakawa zajedno sa svojom ženom, pesnikinjom Madeline Gins. Nalazi se u Istočnim Hemptonima, prestižnom naselju pokraj Njujorka i malo je reći da po izgledu žestoko odudara od okoline.

No, neki tvrde da ona upravo zbog svoje specifične strukture i šašavog dizajna, pospešuje zdravlje i usporava starenje. Naime, autori su za svoj projekat govorili da njegova neobična forma tera ljude da koriste svoja tela na neočekivane načine, izazivajući ravnotežu i stimulišući imuni sistem.

Neobična forma kuće tera ljude da koriste svoja tela na neočekivane načine, izazivajući ravnotežu i stimulišući imuni sistem.

Kuća je od pre neki dan dostupna na tržištu za 1.495.000 dolara, što je poprilično niska cena za Hemptone, pogotovo uzevši u obzir kulturno-istorijski aspekt projekta.

Kuća broji 255 kvadrata, obojena je u ukupno 52 jarke boje i, izuzevši zidove, ne sadrži niti jednu ravnu površinu. Samim tim, kretanje u objektu je izuzetno otežano, pa su svuda po enterijeru montirani rukohvati kako bi gosti mogli malo lakše da hodaju.

Mala borba protiv smrtnosti

Inače, Shusaku Arakawa i Madeline Gins su se upoznali početkom šezdesetih godina prošlog veka i naredne četiri decenije proveli zajedno. Autori su knjige „Arhitektonsko telo“ u kojoj su uveli termin bioscleave koji se odnosi na način na koji telo prihvata okolinu ili se odvaja od nje.

Kuća u Hemptonima njihov je prvi zajednički arhitektonski projekat koji je naziv dobio upravo po pomenutom terminu. Rad na ovom projektu bio je njihova mala borba protiv smrtnosti.

Fotografije: Brokerska kompanija Brown Harris Stevens

Kad ste već ovde…