Krajslerova zgrada je simbol Njujorka; Foto: William Wachter on Unsplash
Aktuelno

Najčuveniji svetski neboder ide na prodaju

Najpoznatija kula u Njujorku a možda i u celom svetu, Krajslerova zgrada (Chrysler Building) odnedavno je na tržištu nekretnina, ali je cena objekta još uvek nepoznata.

Čuvena art deko građevina, izvedena po projektu američkog arhitekte Vilijama Van Alena, postavljena je na tržište od strane agencije za nekretnine i investicione firme CBRE, koja je nije javno saopštila tržišnu cenu objekta. Prema pisanju Wall Street Journal, za sada je poznato da je Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata objavila da je odlučila da proda poslovnu zgradu, zajedno sa kompanijom za nekretnine Tishman Speyer.

Zgrada je visoka 319 metara a njen vrh je poznat motiv u Holivudskim filmovima; Foto: Shutterstock

Krajslerova zgrada prepoznatljiva je po svom krunastom vrhu koji je postao i simbol Njujorka.

Od 2008. godine čuvena Krajslerova zgrada nalazi se u vlasništvu Investicionog fonda Abu Dabija, koji su je te godine kupili za 800 miliona dolara.

Arhitektonski kritičar Paul Goldberger predlaže da bi idealan scenario bio da se prepoznatljiva Krajslerova zgrada konvertuje u stambeni objekat, po uzoru na Woolworth Building, čuvenu njujoršku zgradu iz 1913. godine koju zovu Mocartom među neboderima.

Krajslevora zgrada izgrađena je u periodu između 1928. i 1930. godine za američkog proizvođača automobila Krajsler. Njena prepoznatljiva forma karakteristična je po svom krunastom vrhu koji je postao i simbol Njujorka. Ovaj objekat jedan je od najpoznatijih primera art deko arhitekture, prepoznatljive po primeni geometrijskih motiva. To se u slučaju Krajslerove zgrade u najvećoj meri ispoljilo baš na samom vrhu zgrade gde se mogu videti trouglasti prozori i sedam lučnih elemenata.

Investicioni fond Abu Dabija ju je 2008. godine kupio za 800 miliona dolara. Foto: Shutterstock

I dalje drži rekorde

Objekat je služio kao predstavništvo kompanije Krajsler u periodu od 1930. godine do sredine 50-ih godina. U skladu sa zakonom o zoniranju, koji je 1916. godine uspostavljen u Njujorku i kojim je bila ograničena visina fasadnih zidova, neboder ima stepenastu strukturu.

Sa svojih 319 metara i 77 spratova Krajslerova zgrada i dalje predstavlja najvišu zgradu na svetu koja ima čeličnu konstrukciju i ispunu od opeke. Njena fasada u nižem delu obložena je kombinacijom crnog poliranog granita i belog mermera, dok su viši crno-beli nivoi izvedeni od mermera ili opeke.

U unutrašnjosti se nastavlja art deko stil. Dramatičan zlatni lobi karakterišu visoki plafoni, zidovi obloženi crvenim afričkim granitom i travertino podovi. Zainteresovani za kupovinu?

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *