Domaći projekti, Izdvojeno

Vivo Living Park u Jagodini – stanovanje bez presedana

Po svojim sinhronizovanim kvalitetima, ovo naselje pre naliči savremenoj austrijskoj arhitekturi nego drugim primerima lokalne stambene izgradnje.

„Kvalitet bez imena“ najviši je stepen artikulacije građene sredine. Kristofer Aleksander smatra da postoji centralni kvalitet koji je preduslov kreacije pozitivnog duha i životnosti zgrada i stambenog prostora. Neke zgrade su mrtve. Zarobljen u totalitarni red ili haos, život u njima propada i pati. S druge strane, neke zgrade cvetaju. U njima život buja, razvija se, raste. Razlika u njima je u tome što je u ovim drugim svakodnevnica smeštena u organski red različitih nivoa složenosti – od sobe do urbanog sklopa, a na takav način da sve komponente pozitivnom energijom zajedno pulsiraju.

Nakon uspešnog projekta VIVO Shopping Parka u Jagodini, porodica Andrić odlučila se da svoja znanja, sposobnosti i veštine ujedini u novi građevinski poduhvat. Ovog puta, u pitanju je izgradnja kompleksa višeporodičnog stanovanja u srcu Pomoravlja, čiji je završetak planiran za kraj 2019. godine. Još na prvi pogled, jasno se uočava da je VIVO Living Park rezultat višegodišnjih napora, niza iteracija i optimizacije prostorne organizacije stanova, cene i kvaliteta izgradnje. Po svojim sinhronizovanim kvalitetima, ovo naselje pre naliči savremenoj austrijskoj arhitekturi nego drugim primerima lokalne stambene izgradnje.

Pogledajte video o projektu:

 

Glavne odlike ovog naselja su lokacione pogodnosti, intimnost urbanog susedstva i optimizovana organizacija stanova.

Teško je u okvirima jednog članka pobrojati sve prednosti VIVO Living Parka u odnosu na aktuelnu konkurenciju. Međutim, iz arhitektonsko-urbanističke perspektive, tri komparativne prednosti jasno se izdvajaju: lokacione pogodnosti, intimnost urbanog susedstva i optimizovana organizacija stanova.

Lokacija u stambenoj arhitekturi je mnogo toga. Blizina i dostupnost objekata društvenog standarda, rekreativnih i zabavnih sadržaja opredeljujući su faktori ugodnog gradskog stanovanja. VIVO Living Park okružen je znatnom količinom sadržaja, da ih je teško sve upamtiti i pobrojati. Tu su Zoološki vrt, gradski park „Đurđevo brdo“, VIVO Shopping Park, Crkva Svete Petke, Hala sportova „Jassa“, Gradski stadion, Akva i Skejt park. Uzimajući navedene komparativne prednosti u obzir, stanovanje u ovom naselju omogućiće pešačku dostupnost vitalnim gradskim sadržajima, događajima i aktivnostima, a time i kvalitetnu svakodnevnicu, dokolicu i porodični život.

Sigurni i atraktivni zajednički prostori

Grupisanje triju lamela oko zajedničkog dvorišta kreira intimno susedstvo s prepoznatljivim središtem i jasnom strukturom. Uzimajući sve kriterijume kvalitativnog oblikovanja javnih gradskih prostora u obzir, zajednički prostori VIVO Living Parka su bezbedni, protočni i čitljivi.

Prsten parkirališta oko kompleksa čini zaštitnu zonu, te prvi nivo stepenovanja privatnosti prostora – od onih javnih do onih intimnijih. Morfološka dispozicija objekata u osnovi pruža neprekinute vizure, što unutrašnje dvorište čini dinamičnim, sigurnim i atraktivnim za korišćenje.

Trostrana orijentacija stanova

Optimizacija organizacije stanova je nesvakidašnje dobra. Po kvalitetu organizacije, naročito se izdvajaju stanovi veće kvadrature, dok se u onim manjim vodilo računa o svakom detalju. U stanove se ulazi centralno, čime su dnevna i noćna zona razdeljene glavnom osom kretanja. Dnevni boravak organizovan je po principu otvorenog plana, a orijentacija stanova je trostrana – što je u savremenoj višeporodičnoj arhitekturi u Srbiji prava retkost. Pojedini veći stanovi imaju povoljnost „kružne komunikacije“ oko centralno pozicioniranog servisa, smeštenog u delu zajedničkih zona aktivnosti.

Četvorosoban stan
Četvorosoban stan
Vivo Living Park u Jagodini
Vivo Living Park u Jagodini

Po kvalitetu organizacije, naročito se izdvajaju stanovi veće kvadrature, dok se u onim manjim vodilo računa o svakom detalju.

Naročito dobro organizaciju imaju penthaus stanovi, a čija se kvadratura kreće u rasponu od 180 do 235 m2. Umesto uobičajeno loše jednostrane i linearne strukture organizacije penthausa sa neupotrebljivim terasama (na primer, Central Garden u Beogradu), penthaus stanovi u VIVO Living Parku imaju mešovitu organizaciju, višestranu orijentaciju, prostrane spavaće sobe, brojne terase i izolovanu kuhinju sa servisom. Dnevna i noćna zona skladno su uravnoteženi, dok dimenzije i proporcije prostorija i nameštaja jasno ukazuju da je reč o stanovanju visokog standarda.

Prvo život, zatim prostor i tek na kraju zgrade

Prvo život, zatim prostor i tek na kraju zgrade – čuvena je misao danskog urbaniste Jana Gela. Postavljajući kvalitet života krajnjih korisnika kao osnovnu vrednost u svom poslovanju, porodica Andrić kreirala je još jedan projektantski poduhvat vredan pažnje. Lokacijske pogodnosti, sigurnost susedstva i optimizovana organizacija stanova, pojedinačno i u sadejstvu, ukazuju da će svakodnevnica i porodični život u VIVO Living Parku biti poduhvati bez poznatog presedana.

Završetak VIVO Living Parka u Jagodini planiran je za kraj 2019. godine, a mi se nadamo da će ovaj projekat biti kvalitetno i na vreme realizovan kao i da će ovakve primere slediti i drugi investitori.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

5 komentara

 1. Marko

  Hm, lokacija je odlicna ako zelite da udisete smrad iz zioo vrta

 2. Dragan Marković

  Hmmm.. Čini mi se da si samo delimično upravu. Neprijatni mirisi iz zoo vrta je samo pretpostavka koju bi trebalo proveriti na terenu. Da li je to stvarno tako ili ne? Ako se povuče analogija sa zoo vrtnom u Beogradu, to može biti istinito. Na tom delu Dorćola oko Kalemekdana zaista smrdi. Ali ne mora biti tako. Možda je zoo vrt u Jagodini drugačiji. Možda ga redovno uređuju. Možda uprava i građani Jagodine nisu toliko nemarni i bezobrzirni kao u Beogradu..

  1. Dejan

   Na žalost i oko jagodinskog Zoo vrta se oseća neprijatan miris koji nema veze sa odgovornošću radnika koji održavaju vrt, jednostavno je tako, životinje imaju svoje fiziološke potrebe i takvo je stanje na terenu. A zarad ovakvog stambenog prostora vredi se žrtvovati i ne treba zaboraviti da smo mi Srbi većinom iz ruralnih sredina i već naviknuti na smrad, izuzev nekih puritanaca koji su zaboravili odakle su…

 3. Darko

  Kad pocinje prodaja stanova

 4. Boban

  Zna li neko sta je sa ovim projektom? Zbog cega se odustalo?

  Interesantno mi je da saznam razlog odustajanja nakon ovoliko ulozenog truda u veoma detaljno i kvalitetno projektovanje, 3D prezentaciju, kupovinu zemljista i ko zna koliko jos propratnih troskova.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *