Krov je glavni element dizajna, baš kao i na Sidnejskoj operi
Arhitektura

Hoće li arhitektura nove riblje pijace zaseniti Sidnejsku operu?

Projekat nove riblje pijace u Sidneju teži uspostavljanju logične veze s priobaljem. To je postignuto rampom u obliku tribina, otvorenim prostorima ali i veoma interesantnim valovitim krovnim pokrivačem kojeg opet potpisuje jedan Danac. 

Danska arhitektonska firma 3XN nedavno je predstavila projekat Sydney Fish Market, čija izgradnja bi trebalo da otpočne 2019. godine. Prilikom organizacije prostora, arhitekte su se pozvali na jedan od savremenih arhetipova organizacije pijace sa velikim, poluotvorenim prostorima, gde su tezge postavljene u redovima.

Dizajn koji odiše slobodnom atmosferom, osmišljen je spram proporcija čoveka i to je bio primarni fokus, pišu arhitekte za ArchDaily. Međutim, krov je ono što je najzanimljivije u ovom projektu.

Ključni element objekta u Sidneju jeste valoviti krov koji je osmišljen tako da oponaša tipologiju terena.

Ključni element objekta nove riblje pijace jeste njegov krov koji je izveden od valovitog krovnog pokrivača koji je osmišljen tako da oponaša tipologiju terena. Zbog svog atraktivnog dizajna sigurno će postati novi urbani reper Sidneja… doduše, na odgovor da li će pritom uspeti i da zaseni Sidnejsku operu moraćemo da sačekamo dok se ne realizuje.

Kao što je poznato, ikonu Sidneja projektovao je danski arhitekta Jern Ucon, dobitnik Prickerove nagrade. Zanimljiv je podatak da ovaj projekat takođe radi danski arhitekta ali u ovom slučaju Kim Herforth Nielsen iz pomenute firme. Verujemo da mu je Sidnejska opera bila na pameti kada razmišljao o svom rešenju novog urbanog repera Sidneja…

Tribina kao veza

Iako su pijace tradicionalno otvoreni prostori, riblje pijace često znaju da budu u zatvorenom prostoru iz sanitarnih razloga. Međutim, umesto da slede ovaj modul formiranja objekta, 3XN su dozvolili snažnu vizuelnu vezu spoljašnjosti sa enterijerom, tako da javnost indirektno utiče u razvijanju programa objekta.

Velika pristupna zona oblikovana je u formi tribine i ona povezuje trg koji je na nižem nivou i pijacu. Sa trga se veza sa pijacom uspostavlja i preko rampi, dok jedna staza vodi i ka manjem obližnjem pristaništu.

Javni otvoreni prostori oko čitave pijace obezbeđuju prostor za okupljanje i rekreaciju, dok tribina koja je u primarnoj funkciji stepeništa, može da bude prostor ispod kog će se organizovati raznovrsna javna dešavanja.

Krov, otvoren ambijent, zelenilo, ekološki materijali i održiva rešenja karakterišu ovaj projekat

Kroz projekat se podstiče i održivost i to kroz sisteme koji prikupljaju kišnicu i otpadne vode.

„Ekološka i društvena održivost su suštinski i nerazdvojivi delovi dizajna. Krov, okolno uređenje pijace, otvoren prostor, zelenilo i ekološki materijali karakterišu projekat ove celine.“  – istakao je Kim Herforth Nielsen, osnivač 3XN, firma koja je sa ovim projektom pobedila u konkurenciji od 60 međunarodnih radova.

Očekuje se da će izgradnja nove riblje pijace, prema njihovom projektu, otpočeti 2019. godine, a da će radovi biti gotovi 2020. godine.

Rendering: 3XN

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *