Neboder CapitaSpring u Singapuru; Foto: Finbarr Fallon
Svetski projekti

80.000 biljaka na zgradi koju potpisuju Bjarke Ingels i Karlo Rati

Dizajn 280 metara visoke kule manifestuje se kao besprekoran prelaz između bašte i grada, artikulisan u fasadama i nizom bujnih spiralnih vrtova.

Arhitektonski studiji BIG i Carlo Ratti Associati završili su u Singapuru 280 metara visok neboder, koji je dizajniran da posetiocima ponudi „neprimetan prelaz između bašte i grada“.

Smeštena u srcu finansijskog okruga Singapura, zgrada CapitaSpring sa 51 spratom mešovite namene uključuje velike džepove zelenila koji su uokvireni skulpturalnim otvorima na fasadi.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Eksterijer nebodera CapitaSpring; Foto: Finbarr Fallon

Dovođenje prirode u grad

Dizajnirali su je danski studio BIG i italijanska firma Carlo Ratti Associati na lokaciji koja sadrži javni parking i tzv. hawker centar – vrstu pijace na otvorenom koja se obično koristi za prodaju kuvane hrane.

U unutrašnjosti se nalazi mešavina restorana i kancelarijskih prostora, kao i potpuno opremljeni apartmani, zamenski hawker centar i niz vrtova koji imaju za cilj da dovedu prirodu u grad.

Kula je visoka 280 metara; Foto: Finbarr Fallon

Besprekoran prelaz između bašte i grada artikulisan je u fasadama i nizom bujnih spiralnih vrtova koji se povezuju između različitih programa.

„CapitaSpring je poput vizije budućnosti u kojoj grad i selo, kultura i priroda mogu koegzistirati, a urbani pejzaži se mogu neograničeno širiti u vertikalnu dimenziju“, rekao je za Dezeen osnivač BIG-a Bjarke Ingels.

„U našem dizajnu, ovo se manifestuje kao besprekoran prelaz između bašte i grada, artikulisan u fasadama i nizom bujnih spiralnih vrtova koji se povezuju između različitih programa i ispunjenih sadržajima koji predstavljaju spektar upotrebe“, dodao je partner u studiju Brajan Jang.

Fasada sa skulpturalnim otvorima koji uokviruju biljke; Foto: Finbarr Fallon

Druga najviša zgrada u Singapuru

Neboder CapitaSpring od 93.000 kvadratnih metara prvi put je otkriven 2018. Naručile su ga kompanije za nekretnine CapitaLand Development, CapitaLand Integrated Commercial Trust i Mitsubishi Estate.

Sada kada je završena, to je druga najviša zgrada u ovoj zemlji, koju nadvisuje jedino 283,7 metara Tanjong Pagar centar dizajniran od strane firme Skidmore, Owings & Merrill.

Neboder CapitaSpring zauzima 93.000 kvadratnih metara; Foto: Finbarr Fallon

Ponosan sam na to kako smo poboljšali javne prostore širom zgrade, stvarajući najbolje iskustvo za sve korisnike (Karlo Rati)

„Kada smo prvi put bili pozvani da se pridružimo arhitektonskom konkursu, videli smo odličnu priliku da udružimo snage sa BIG-om kako bismo zajedno postigli jedinstveno odvažan rezultat“, dodao je KarloRati, osnivač prakse Carlo Ratti Associati.

„Ponosan sam na to kako smo poboljšali javne prostore širom zgrade, stvarajući najbolje iskustvo za sve korisnike, koristeći tehnologiju i neviđenu integraciju sa prirodnim elementima“, dodao je italijanski arhitekta.

Vertikalni park na četiri sprata nalazi se u centru zgrade; Foto: Finbarr Fallon

Uokvireni pogledi na zelene džepove

Sa više od 80.000 biljaka, CapitaSpring je odraz reputacije Singapura kao grada vrtova, gde se zelenilo nalazi u velikom delu njegove savremene arhitekture.

Vertikalni elementi preko fasade novog tornja razdvojeni su kako bi se uokvirili pogledi na džepove zelenih površina i bašti koji se nalaze u njenoj osnovi, sredini i na krovu.

Vertikalni park je uređen kao tropska šuma; Foto: Finbarr Fallon

Četiri povezana nivoa su ispunjena spiralnim stazama i tropskim biljkama i drvećem, dizajniranim kao prostor za sve aktivnosti.

Jedan od najupečatljivijih elemenata zgrade je četvorospratni vertikalni park pod nazivom Zelena oaza, koji se nalazi u sredini kule.

Četiri povezana nivoa su ispunjena spiralnim stazama i tropskim biljkama i drvećem, dizajniranim kao prostor za sve aktivnosti – od posla i događaja do opuštanja i vežbanja.

Park unutar singapurskog nebodera; Foto: Finbarr Fallon

Hijerarhija biljaka tropskih šuma

Ovde pejzažni dizajn ima za cilj da istakne prirodnu „hijerarhiju biljaka tropskih prašuma“, gde se biljke sa velikim listovima nalaze na šumskom tlu, a vrste sa manjom strukturom listova koje zahtevaju više svetlosti na višoj poziciji.

Na vrhu zgrade je velika krovna bašta, sa 150 vrsta jestivih biljaka koje obezbeđuju sastojke za restorane i kafiće u zgradi.

Na vrhu zgrade smeštena je velika krovna bašta; Foto: Finbarr Fallon

Područje parka uključuje vijugave staze koje vode do 18 metara visokog prostora u podnožju kule pod nazivom Gradska soba

U prizemlju, BIG i Carlo Ratti Associati su napravili linearni park i javni trg kako bi uveli zeleni javni prostor u okolni finansijski okrug velike gustine.

Ovo područje parka uključuje vijugave staze koje vode do 18 metara visokog prostora u podnožju kule pod nazivom Gradska soba, u kojoj se nalaze različiti ulazi za stanare i posetioce zgrade i zaklon od tropskog vremena.

Veliki ulazni prostor pruža zaklon od tropskog vremena; Foto: Finbarr Fallon

Poslovni prostori na poslednjih 29 spratova

Ostale karakteristike zgrade uključuju novi hawker centar, koji se nalazi na drugom i trećem spratu tornja i sadrži 56 različitih štandova sa hranom.

Iznad njega, na prvih osam spratova zgrade nalaze se opremljene rezidencije i njima pripadajući bazen, staza za trčanje, kuhinja i laundž prostor za stanare.

Poslovni prostori upotpunjuju toranj CapitaSpring, a zauzimaju poslednjih 29 spratova. Ove prostorije imaju otvore koji stanarima pružaju panoramski pogled na reku Singapur i zaliv Marina.

Sa zgrade se pruža panoramski pogled na reku i zaliv; Foto: Finbarr Fallon

Foto-galerija

Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Fasada sa skulpturalnim otvorima koji uokviruju biljke; Foto: Finbarr Fallon
Fasada sa skulpturalnim otvorima koji uokviruju biljke; Foto: Finbarr Fallon
Neboder CapitaSpring u Singapuru; Foto: Finbarr Fallon
Neboder CapitaSpring u Singapuru; Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon
Foto: Finbarr Fallon

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *