Svetski projekti

Mobilna kućica od 16 kvadrata koju možete montirati sami

DD16 je ruski prototip kompaktne modularne kuće spremne za instalaciju na nepristupačnim lokacijama s ekstremnim klimatskim uslovima.

Ruski biro BIO-architects predstavio je interesantan model mobilne kućice koja se sastoji od dva modula proizvedena u fabrici.

Prototip je dizajniran po meri turista, ili bolje reći avanturista, i to tako je da je težina svakog pripadajućeg elementa pažljivo izbalansirana kako bi kućica bila što lakša, odnosno, mobilnija. Zbog toga se ova kuća može prebaciti i helikopterom!

U prostor od svega 16 kvadrata smešten je toalet s tušem, dupli krevet, trpezarijski sto i kuhinja u okviru koje se nalaze i plakari za odlaganje stvari.

 

Konstrukcija kućice DD16 čine nosači od lameliranog drveta koji su olakšani bušenjem otvora na jednakim odstojanjima čime je smanjena njihova sopstvena težina.

Poliuretanska pena korišćena je kao izolacija, dok su na fasadi i krovu postavljeni aluminijumski paneli koji celoj kući daju metaliziranu završnicu. Aluminijum, koji je lagan materijal otporan na spoljašnje uslove, iskoriščen je i u kuhinjskim frontovima.

Sve staje u 16 kvadrata?

Enterijer ove mobilne kućice je pravi primer kako se može iskoristiti potencijal kompaktnih objekata a da se pritom ne žrtvuje udobnost. U prostor od svega 16 kvadrata smešten je toalet s tušem, dupli krevet, trpezarijski sto i kuhinja u okviru koje se nalaze i plakari za odlaganje stvari. Zapravo, svaka niša je maksimalno iskorišćena zahvaljujući sklopivim komadima nameštaja koji su osmišljeni tako da imaju više funkcija.

Iako je kvadratura mala, ovaj prostor ne deluje skučeno zbog velikih prozora koji unose veliku količinu prirodne svetlosti. Završni materijali u enterijeru kao i kolorit mogu se menjati po želji.

Osnova mobilne kuće DD16

Helikopterom do mesta ugradnje

Prva test kućica instalirana je na jezeru nedaleko od Moskve u novembru 2016. godine na pontonu. Modularni pontonski elementi mogu se u svakom trenutku razmontirati i preneti u kuću, a da se potom sve to zajedno prebaci na novu lokaciju.

Kuća je statički projektovana tako i da se može okačiti o kuku i preneti kranom ili helikopterom dok je montaža osmišljena tako da je može izvesti jedna osoba.

Pogledajte kako to izgleda:

Kuća DD16 je i prilično autonomna — strujom se napaja iz solarnih panela, vodu iz jezera koristi kao tehničku vodu a opremljena je bio-toaletom.

Koliko košta

Cena kuće DD16 nije poznata jer još nije ušla u proizvodnju. Međutim, sudeći po materijalima od koje je napravljena i svim pogodnostima koje pruža ne verujemo da će biti jeftina.

Foto: Vlad MitrichevIvan Ovchinnikov

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *