Stambeni kompleks od 360.000 kvadrata je jedna megastruktura koja će zahvaljujući materijalizaciji izgledati lagano.

Proslavljeni japanski arhitekta izabran je da napravi projekat novog rezidencijalnog kompleksa na Kutuzovski prospektu u glavnom gradu Rusije, odmah do novog biznis centra Moscow City.

Ovo će biti prvi projekat u Moskvi u formi megastrukture, a ujedno će biti i prvi projekat Kengo Kume u prestonici Rusije.

kengo-kuma-moskva-02

Kompleks od 360.000 kvadrata osmišljen je tako da se zgrade postavljaju po obodima otvorenog dvorišta kako bi se stvorila promenada koja će pešake usmeravati ka reci. Sastavni deo projekta su i veliki javni prostori, podzemne garaže ali i mala unutrašnja dvorišta za druženje komšija, piše Archcounsil.

kengo-kuma-moskva-05
Zgrade u funkciji pešaka

Za razliku od fasada koje gledaju na dvorište, spoljašnje fasade biće urađene od mat anodiziranog aluminijuma kako bi se sunčeva svetlost reflektovala, a sve u cilju da bi se postigao „efekat lakoće i prozračnosti“.

Povezano: Prvi objekat Kengo Kume u Australiji

kengo-kuma-moskva-03

Ovo je veoma važan projekat za Moskvu jer je na samoj reci. Cilj našeg rešenja je da se što bolje iskombinuje veliki bulevar i obala reke.

– kaže arhitekta Kengo Kuma.

„Naš projekat u Moskvi je jedna vrsta „kapije“ koja spaja grad i reku. Ovo rešenje kombinuje stanovanje, dvorišta, razne društvene aktivnosti i vodenu površinu u jedan projekat“, dodaje Kuma.

kengo-kuma-moskva-04
Veza do reke

Pogledajte i projekat škole u Mosvki inspirisan krilima insekta