Arhitektura

Prvi projekat Kengo Kume u Rusiji na obali reke Moskve

Stambeni kompleks od 360.000 kvadrata je jedna megastruktura koja će zahvaljujući materijalizaciji izgledati lagano.

Proslavljeni japanski arhitekta izabran je da napravi projekat novog rezidencijalnog kompleksa na Kutuzovski prospektu u glavnom gradu Rusije, odmah do novog biznis centra Moscow City.

Ovo će biti prvi projekat u Moskvi u formi megastrukture, a ujedno će biti i prvi projekat Kengo Kume u prestonici Rusije.

kengo-kuma-moskva-02

Kompleks od 360.000 kvadrata osmišljen je tako da se zgrade postavljaju po obodima otvorenog dvorišta kako bi se stvorila promenada koja će pešake usmeravati ka reci. Sastavni deo projekta su i veliki javni prostori, podzemne garaže ali i mala unutrašnja dvorišta za druženje komšija, piše Archcounsil.

kengo-kuma-moskva-05
Zgrade u funkciji pešaka

Za razliku od fasada koje gledaju na dvorište, spoljašnje fasade biće urađene od mat anodiziranog aluminijuma kako bi se sunčeva svetlost reflektovala, a sve u cilju da bi se postigao „efekat lakoće i prozračnosti“.

Povezano: Prvi objekat Kengo Kume u Australiji

kengo-kuma-moskva-03

Ovo je veoma važan projekat za Moskvu jer je na samoj reci. Cilj našeg rešenja je da se što bolje iskombinuje veliki bulevar i obala reke.

– kaže arhitekta Kengo Kuma.

„Naš projekat u Moskvi je jedna vrsta „kapije“ koja spaja grad i reku. Ovo rešenje kombinuje stanovanje, dvorišta, razne društvene aktivnosti i vodenu površinu u jedan projekat“, dodaje Kuma.

kengo-kuma-moskva-04
Veza do reke

Pogledajte i projekat škole u Mosvki inspirisan krilima insekta

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *