Čileanski arhitekta Alejandro Aravena
Arhitektura

Šta to dobitnik Prickerove nagrade ima važno da poruči svojim mlađim kolegama

Alehandro Aravena dao je nekoliko korisnih saveta, za nove generacije koje će oblikovati svet.

Čileanski arhitekta je cenjeno ime današnje arhitekture, a zbog svoje uspešne karijere i raznovrsnog profesionalnog iskustva, svakako je kompetentan da svakom mladom arhitekti širom sveta uputi po koji savet. U novom videu, objavljenom na Louisiana Channel, Alehandro Aravena savetuje mlade arhitekte da budu štreberi ali i slobodni i buntovni.

Pogledajte video-intervju:

Dobitnik Prickerove nagrade i umetnički direktor Bijenala u Veneciji 2016. godine, savetuje svoje mlađe kolege da upijaju znanje što više mogu, da proučavaju detalje i da slušaju. Ističe da je veoma bitno da slušaju otvorenog uma i bez predrasuda i da zatim arhitekturi pristupe oslobođeni od konvencija i zamišljenih ograničenja. Smatra da je to ciklus koji neprestano hrani sam sebe.

Mi nismo konsultanti. Mi smo autori, a to znači da preuzimamo rizik prilikom kreiranja rešenja.
 – istakao je Aravena.

Pre nego što je dobio Prickerovu nagradu 2016. godine, Aravena je dugi niz godina vodio društveno odgovornu firmu Elemental, koju je osnovao 2001. godine. Veliki deo rada Elementala svodio se na projekte od javnog interesa, za koje su dobili mnogobrojna međunarodna priznanja i nagrade.

Alehandro Aravena je zajedno sa Elementalom postao poznat širom sveta po projektu socijalnog stanovanja u Čileu i to posebno po primenjenom konceptu “incremental housing” prema kom je Elemental dizajnirao polu završenu kuću u okviru restriktivnog budžeta, a porodica bi je zatim vremenom poboljšala, na osnovu ušteda stečenih pozitivnim funkcionisanjem objekta.

Aravena je poznat i po tome što u proces projektovanja uključuje javnost i fokusira se na pronalaženju ključnih pitanja pa zatim i najadekvatnijih odgovora, pre nego što razvije rešenje.

U periodu od 2009. do 2015. godine Aravena je bio član žirija za dodelu Prickerove nagrade, a 2016. godine bio je i umetnički direktor Bijenala u Veneciji.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *