Najviše zgrade i njihove ogromne površine; Foto: B1M
Arhitektura

Kolike su razvijene površine najviših svetskih nebodera (video)

Jedna zgrada petina Monaka! Pogledajte koje su to zgrade s najvećom bruto površinom. I ne, nije Burdž Kalifa!

YouTube kanal posvećen građevinarstvu i arhitekturi B1M, objavio je video koji na veoma jasan i slikovit način otkriva kolike su površine najviših svetskih nebodera. Kroz interesantan video, upoređena je visina najviših građevina i njihova ukupna kvadratura.

Šta je tačno računato

„Za tačno merenje površine svake zgrade koristili smo se metodologijom Saveta visokih zgrada i urbanog staništa (CTBUH) koji uzima u obzir ukupnu bruto površinu kule, isključujući površine susednih povezanih zgrada ili drugih kula u okviru kompleksa. To znači da iako se Venetian u Makau, Renaissance center u Detroitu i Marina Bay Sands u Singauru navode kao objekti sa površinom većom od 500.000 kvadrata, to zapravo predstavlja kumulativnu površinu više povezanih objekata, te oni ne predstavljaju reprezentativan pojedinačan neboder.“, objašnjeno je u videu.

Burdž Kalifa je površine 309.473 m2 što je dovoljno je za parkiranje preko 18 hiljada automobila.

Video otpočinje predstavljanjem čuvene zgrade Empire State u Njujorku, čija površina od 209.000 kvadrata može da prekrije 9 fudbalskih terena.

Zatim se video nastavlja sa Burdž Kalifom, i dalje najvišom građevinom na svetu koju je napravio čovek, što ne znači da je i površinski najveća. Njenih 309.473 kvadratna metra površine dovoljno je da se parkira preko 18 hiljada automobila. Međutim, ona zapravo ne ulazi u top deset najvećih objekata na svetu po površini. Začudo, ovaj objekat je tek na 15. mestu ove liste.

Cela zgrada petina Monaka

Pitate se koji je onda to površinski najveći objekat na svetu? Moguće je da ste već pretpostavili da to mora biti da je neki kineski objekat. Ping An Finance Center u Šendženu (555 metara), sa svojom ukupnom površinom od 459.187 kvadrata zapravo je po razvijenoj površini veći od Vatikana, a zauzima 22% teritorije Monaka ili 76% površine Pentagona.

Ceo video pogledajte ovde:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *