Arhitektura

Kuća koja zidovima od vulkanskog kamena odaje počast astečkom hramu

Blizina astečkog hrama dala je ideju projektantima kako da osmisle ovu nesvakidašnju kuću u Meksiku.

Ovaj novi objekat nalazi se u podnožju planine Tepozteco, koju meštani smatraju svetom. Nedaleko od kuće nalazi se i astečki hram koji je velika turistička atrakcija. Arhitekti iz biroa EDAA odali su počast ovom hramu tako što su arhitekturu objekta sveli na minimalizam ali i tako što su ga sagradili od lokalnih materijala.

vulkanski-kamen-01

Zidovi kuće napravljeni su od lokalnog materijala – vulkanskog kamena. Na ovaj način, kuća se savršeno utapa s okolinom a ukućanima nudi prostor koji briše granicu između enterijera i eksterijera.

vulkanski-kamen-03

Kao kontast kamenim masivima, tu su veliki zastaklenjeni otvori koji obezbeđuju puno dnevne svetlosti ali i sjajan pogled ka okolini. Prozori impresivnih dimenzija postavljeni su na čelične nosače koji dozvoljavaju rotaciju u vertikalnoj ravni, piše ArchDaily.

vulkanski-kamen-04

Dnevna soba „L“ oblika je samo jedan deo ove kuće od oko 180 metara kvadratnih. Na prizemlju su još i kuhinja i trpezarija dok su u suterenu spavaće sobe. Ukopani spavaći blok nudi preko potrebnu hladovinu i svežinu.

vulkanski-kamen-05

Pošto se kuća nalazi u oblasti s puno padavina, projektanti su predvideli i dva rezervovara za kišnicu. Jedan je otvoren i ozelenjen dok je drugi ukopan.

vulkanski-kamen-14 vulkanski-kamen-06 vulkanski-kamen-07 vulkanski-kamen-08 vulkanski-kamen-09 vulkanski-kamen-10 vulkanski-kamen-11 vulkanski-kamen-12 vulkanski-kamen-13 vulkanski-kamen-15

Foto: Yoshihiro Koitani

Pogledajte i saunu koja odaje počast obližnjem ribarskom selu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *