Poluzavršena kuća Alehandra Aravene
Svetski projekti

Kontroverzno rešenje socijalnog stanovanja

Pola po pola kuće, cela zajednica! Pogledajte kako izgleda čileansko naselje Villa Verde.

Statistika kaže da porodice u Čileu koje pripadaju srednjoj klasi mogu sebi da priušte kuću veličine do 80, dok one s manjim primanjima ne više od 40 metara kvadratnih. One jednostavno nemaju dovoljno sredstava da žive u velikim i „dobrim“ kućama pa svoj krov nad glavnom nalaze pod malim, skromnim domovima. Zbog čega im onda ne dati da žive u pola dobre kuće?

Organizacija 99% Invisible napravila je reportažu o projektu Villa Verde u Čileu koji podrazumeva da ljudi sami sebi grade ostatak nedovršene kuće prema ponuđenom projektu. Tako je nastalo čitavo naselje kojeg čine polovine kuća.

Pola kuća je praktično poklon, a druga polovina ostavljena je stanarima da je završe tokom vremena.

 

Celo naselje Villa Verde čine dvospratne polu kuće koje se vizuelno razlikuju jedne od druge ali im je koncept identičan: pola kuće uvek izgleda isto dok je druga polovina jedinstvena. Prvi sprat dovršenog dela je u natur-betonu, dok je drugi sprat samo prekriven  ivericom. U kuhinji je samo jedan lavabo, a za ostale uređaje ukućani će morati da se snađu sami. Ideja je da kuća bude jeftina, praktična ali sagrađena od kvalitetnih materijala i dobro izolovana. Ostatak će stanari, na dobrim temeljima, završiti sami tokom vremena.

villa-verde-02

Radove poput postavljanja temelja, električnih i vodovodnih instalacija finansirala je država, piše Arch Daily. Pola kuća je praktično poklon, a druga polovina ostavljena je stanarima da je završe tokom vremena.

villa-verde-03

Čileanska vlada je finansirala pristupne puteve, kanalizaciju, komunalne usluge i gradski prevoz, dok je na budućim stanarima da obezbede vreme, trud i potrebni dodatni materijal.

Svi budući stanovnici naselja dobili su priručnik koji objašnjava način gradnje koji podrazumeva korišćenje upotrebu standardnih građevinskih materijala, bez potrebe za korišćenjem skupih i komplikovanih elemenata.

villa-verde-01

Ovaj projekat izazvao je brojne kontroverze u Čileu jer se ne slažu svi sa ovakvom „poluidejom“. Kako se vama čini?

Foto: 99 Percent Invisible

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi