Arhitektura, Izdvojeno

Alternativno stepenište: Da li je ovo budućnost savladavanja spratova?

Vertical Walking omogućava da se popnete na sprat sa samo 10% energije koja je inače potrebna za penjanje stepenicama.

Eksperimentalni prototip nazvan Vertical Walking bi, kako tvrde njegovi izumitelji Rombout Frieling Lab, trebao da nam omogući alternativu u kretanju između spratova. Korišćenjem pokretljivosti ljudskog tela i inteligentnog dizajna, moguće je popeti se na naredni sprat sa samo deset posto energije koja je inače potrebna pri korišćenju stepenica.

vertical-walking-01

Sistem se sastoji od vertikalnog čeličnog rama, sedalnog dela i sistema elastičnih užeta koja korisniku omogućavaju da se rukama lako odgurnu na potrebnu visinu, piše Arch Daily.

Cilj dizajnera ove naprave jeste da omoguće ljudima da se kreću harmonično kroz vertikalna staništa koja su, kako oni tvrde, naša budućnost.

vertical-walking-02

Vođeni činjenicom da cena gradskog zemljišta raste zbog porasta populacije u gradovima, dizajneri su osmislili sistem koji zauzima veoma malo prostora, a omogućava vertikalno kretenje, koje je neophodno u višespratnicama.

Globalna populacija stari, a njima su stepeništa veliki problem. Liftovi su rešenje, ali oni zahtevaju utrošak značajne količine energije a pritom nas i lišavaju aktivnosti.

– istakli su dizajneri iz Rombout Frieling Laba.

 

Vertical Walking je testiran na širokom spektru korisnika, uključujući i one koji pate od multiple skleroze, bolesti koja uzrokuje otežano kretanje.

Pogledajte kako to izgleda:

Foto: Rombout Frieling Lab

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *