Sky Bridge 721 nalazi se na planini Kralicki Snežnik u Češkoj; Foto: Resort Dolni Morava
Svetski projekti

Šetnja među oblacima: Najduži viseći most za pešake otvoren u Češkoj

Za čitavih 205 metara duži od doskorašnjeg rekordera u Portugaliji, most sa stazom širokom 1,2 metra moći će istovremeno da prelazi pet stotina ljudi. 

Nakon dve godine izgradnje, u jednom odmaralištu na severoistoku Češke je prošle nedelje otvoren najduži viseći pešački most na svetu.

Nazvan Sky Bridge 721, most rekorder nalazi se na planini Kralicki Snežnik i pruža šetačima prekrasan pogled, a njegova izgradnja koštala je oko 200 miliona čeških kruna, odnosno oko 8,3 miliona dolara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Most dug 721 metar povezuje dva planinska grebena; Foto: Resort Dolní Morava

Oboren prošlogodišnji rekord

Protežući se, u skladu sa svojim imenom, 721 metar između dva planinska grebena i na visini od 95 metara, most je svečano otvoren 13. maja 2022. godine, prenosi DesignBoom.

Češki „nebeski most“ tako je svojim dimenzijama oborio rekord najdužeg visećeg mosta za pešake od 516 metara u oblasti Aruka u Portugalu, koji je otvoren u proleće 2021.

Sky Bridge 721 vodi od vile Slamenka, u blizini postojećeg visećeg mosta preko doline, sve do brda Chlum. Posetioci na most stupaju na nadmorskoj visini od 1.125 metara, a izlaze na deset metara više.

Most podržava šest glavnih nosećih užadi i 60 užadi za navijanje različitih prečnika; Foto: Resort Dolní Morava

Ova turistička atrakcija će biti zatvorena u slučaju jakih vetrova.

Za njegovu izgradnju utrošeno je 1.030 kubnih metara betona, što je rezultiralo ukupnom težinom od 405 tona, pri čemu je ukupna težina užadi dostigla 158 tona, a pomoćnih konstrukcija 20 tona.

Most podržava šest glavnih nosećih užadi i 60 užadi za navijanje različitih prečnika, a sama pešačka staza široka je 1,2 metra.

Kako prenosi Euronews, ukupno 500 ljudi može istovremeno da prolazi iznad ambisa, ali će ova turistička atrakcija biti zatvorena u slučaju jakih vetrova.

Kritičari kažu da je most prevelik za svoje okruženje; Foto: Resort Dolní Morava

Pogodan za decu svih uzrasta i visina

U turističkom naselju Dolni Morava, gde se nalazi Sky Bridge 721, ističu da je most otvoren za decu svih uzrasta i visina, ali da nije pogodan za osobe sa kolicima za bebe ili za one u invalidskim kolicima.

Kritičari kažu da je most prevelik za okruženje, dok Češka turistička organizacija veruje da bi ovaj veliki graditeljski poduhvat mogao privući turiste iz celog sveta.

„Čudesno, impresivno, most se ljulja, tako da mislite da će se nešto dogoditi. Pitam se šta će se dogoditi kada bude vetrovito“, rekao je Teo Šipenz 59-godišnjak iz Holandije, koji je među prvima kročio na ovaj most.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *