Na objektima su tokom godina izvršene razne promene: Foto: © SANAA/Garage Museum of Contemporary Art
Svetski projekti

Sajamski paviljon iz Lenjinovog doba postaje moderan galerijski prostor

Umesto poljoprivrednih mašina i alatki, kao u vreme SSSR-a, na 9.500 kvadrata izložbenog prostora sada će se naći tri galerije, biblioteka, knjižara i kafić.

Moskovski Heksagon, nekada čuveni sajamski prostor, koji je pritom i spomenik kulture, biće obnovljen i ponovo aktivan nakon godina devastiranog stanja kome je doprineo niz požara.

Centar moderne umetnosti Garaža nedavno je najavio svoju saradnju sa japanskom arhitektonskom firmom SANAA na restauraciji uništenog paviljona iz 1920-ih godina.

Lociran pored glavne zgrade Garaže u parku Gorki, obnovljeni paviljon bi trebalo da postane destinacija za „društvenu interakciju i prikazivanje različitih umetničkih praksi“, piše Dezeen.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

U kompleksu je jedno vreme bila smeštena i diskoteka; Foto: © SANAA/Garage Museum of Contemporary Art

Originalne proporcije unutrašnjeg rasporeda

Šestougaoni kompleks prvobitno je dizajniran od strane ruskih arhitekata Ivana Žoltovskog, Viktora Kokorina i Mihaila Parusnjikova, da bi služio kao paviljon mašina i alata na Sajmu poljoprivredne i zanatske industrije 1923. godine.

Kompleks, kakav je i originalno bio, i sada se sastoji od niza šest identičnih sala, organizovanih oko kružnog dvorišta.

Na objektima su tokom godina izvršene razne promene, imajući u vidu da je kompleks funkcionisao i kao fabrika limunade, kafić, bioskop, a jedno vreme i kao diskoteka.

Dizajn firme SANAA vraća originalne proporcije unutrašnjeg rasporeda, omogućavajući formiranje duple spratne visine u galerijskim prostorima.

Dizajn omogućava formiranje duple spratne visine u galerijskim prostorima; Foto: © SANAA/Garage Museum of Contemporary Art

Garaža je uvek imala snažan fokus na arhitekturu javnih prostora i njihovu istoriju, i to je u velikoj meri u skladu sa našom praksom.

Restauracijom će ponovo biti aktivirano 9.500 kvadrata, koji će zauzimati tri izložbene galerije, biblioteka, knjižara i kafić.

Planirano je da objekat bude lišen svih neoriginalnih dekorativnih elemenata, kako bi se istakla neoklasična forma zgrade.

Osnivači SANAA, Kazujo Sejima i Rjue Nišizava, istakli su da im je cilj bio da se zadrži „poseban šarm“ Hexagona.

„Kada su nas pozvali da radimo na Heksagonu odmah smo počeli da razmišljamo na koji način da sačuvamo originalni izgled i proporcije i da li bismo mogli da napravimo nešto što će svi koristiti. Garaža je uvek imala snažan fokus na arhitekturu javnih prostora i njihovu istoriju, i to je u velikoj meri u skladu sa našom praksom“, rekli su iz firme SANAA.

Restauracijom će ponovo biti aktivirano svih 9.500 kvadrata Heksagona; Foto: © SANAA/Garage Museum of Contemporary Art

Visoka energetska efikasnost

Projektom će biti omogućeno proširenje muzeja Garaža, koji su osnovali mecene Daša Žukova i njen bivši suprug Roman Abramovič tokom 2008.godine.

Oživljavanje Heksagona stvoriće više prostora za rastuću listu aktivnosti i inicijativa muzeja, gde se uključuje i arhiva ruske savremene istorije umetnosti, performans događaj Garage Live i filmski program Garage Screen.

Očekuje se da će zgrada imati visoku energetsku efikasnost, zahvaljujući upotrebi stakala visokih performansi, kao i geotermalnom sistemu grejanja i hlađenja.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *