Belo u idealnom kontrastu sa zelenilom; Foto: Mikael Olsson
Svetski projekti

Bela kuća u zelenom okruženju postala dom i galerijski prostor

Od lokacije koja nije mnogo obećavala nastao je prostora iz snova.

U potrazi za većim životnim prostorom, par koji čini dvoje zaljubljenika u umetnost, slučajno su naišli na zemljište na ostrvu Lidingo, nedaleko od Stokholma, sa podzemnom garažom za šest vozila. Osim garaže, koja je bila potopljena u tom trenutku, na parceli više nije bilo ničega.

Ovakvo nešto svakako nije nešto čemu su se nadali, ali su osećali da su na pravom mestu i da bi ovde mogao da se otpočne njihov projekat iz snova koji čini kuća sa integrisanom galerijom, piše ArchDaily.

U tom trenutku na scenu nastupa arhitektonska firma Elding Oscarson koja je imala zadatak da iz ničega napravi nešto. I u tome su uspeli! Arhitekte ne samo da ispratile plan klijenata da se u korist smanjenja troškova iskoristi što je više moguće od zatečene lokacije, već i da napravi prostor koji je pravi arhitektonski biser.

 

Arhitekte su ispratile plan klijenata da se u korist smanjenja troškova iskoristi što je više moguće od zatečene lokacije.

Za početak, arhitekte su dobar deo prostora garaže preuredile u klimatizovan životni prostor i u toj zoni smeštena je galerija.

Garažna konstrukcija je u ovoj zoni izmenjena tako što je uklonjena ploča, pa galerija ima duplu spratnu visinu i dovoljnu količinu prirodnog svetla.

Otvoreni koncept

Dok je prizemlje organizovano u otvorenom konceptu, na spratu su četiri sobe različite veličine koncentrisane oko spiralnog stepeništa.

Sa dovoljnom količinom otvora na sve četiri fasade objekat ima dovoljno prirodnog svetla i skladno se prepliće sa okolnom prirodom. Brojno drveće i zelenilo okružuje kuću što je čini idealnom za život ali i za rad.

Grafičke podloge:

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Presek
Presek
Izgled fasada
Izgled fasada

 

Foto: Mikael Olsson

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *