Kompleks je svečano otvoren 22. decembra 2021. godine; Foto: Foto: Qingyan Zhu
Svetski projekti

Šuma od 1.000 stubova za novi tržni centar u Šangaju

Osam godina je bilo potrebno da se podigne živa struktura sa hiljadu stubova koji istovremeno služe i kao žardinjere za više od 70 vrsta drveća.

Šoping centar nazvan „1.000 Trees“, sa lokacijom u Šangaju, bio je zanimljiv javnosti i tokom svoje izgradnje, a sada je konačno dostupan i prosečnim smrtnicima.

Ovaj objekat mešovite namene, za koji projekat potpisuje studio britanskog dizajnera Tomasa Hedervika, sadrži 1.000 stubova, a svaki na svom vrhu nosi zasađeno jedno drvo.

Nakon osam godina projektovanja i izgradnje, kompleks je svečano otvoren 22. decembra 2021. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Na vrhu svakog stuba po jedno drvo; Foto: Qingyan Zhu

Žardinjere kao prirodni produžetak stubova

Objekat se nalazi u četvrti Putuo, neposredno uz gradski umetnički kvart M50 i javni park, a iako je zvanično otvoren, kompleks još uvek nije u potpunosti gotov, piše Dezeen.

Nakon svih razvojnih faza, ovaj šoping centar prostiraće se na 300.000 kvadratnih metara i sadržaće restorane, muzeje, galerije i druge sadržaje.

Primarna karakteristika dizajna su svakako stubovi, koji pored svoje konstruktivne uloge služe i kao velike žardinjere koje nose zasađeno drveće.

Unutar stubova sakriven je sistem za zalivanje kako bi se drveće gajilo u adekvatnim uslovima i dugo bilo zdravo. Za razvoj projekta je korišćeno više od 70 vrsta drveća, a ukupno je zasađeno 1.000 stabala.

„Vidimo žardinjere kao prirodni produžetak stubova, skoro kao izdanak koji je prošao kroz tri nivoa parkinga, osam nivoa maloprodaje, a zatim još više do krova da bi tu procvetao“, rekla je partnerka u Heatherwick Studiju Lisa Finlej.

Unutar stubova skriven je sistem za zalivanje; Foto: Qingyan Zhu

Cilj je bio da se kreira topla i živa struktura sa harmoničnim odnosom između čoveka i prirode, a ne betonski mamut.

Drugom fazom projekta planira se razvoj više strukture koja će imati viseće bašte. Ovaj deo kompleksa je trenutno u izgradnji i biće otvoren za dve godine, kako kažu iz Opštine Šangaj.

Planirano je i da zatvoreni most, tunel i spust u prizemlju povezuju dve „planine“. Oba dela kompleksa se nalaze na mestu nekadašnje fabrike brašna, čiji je jedan deo ugrađen u novi kompleks, uključujući i stari zvonik koji će sada funkcionisati kao lift za razgledanje.

„Cilj je bio da se kreira topla i živa struktura sa harmoničnim odnosom između čoveka i prirode, a ne betonski mamut“, rekao je Huang Jingšeng, generalni menadžer marketinga projekta.

U roku od dve godine kompleks će dobiti i viseće bašte; Foto: Qingyan Zhu

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *